ZAHAROVA "PROČITALA" TAKTIKU ZAPADA: Žele da se oslobode odgovornosti za teroristički napad na "Severni tok"

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

15. 08. 2024. u 12:45

TEMOM istrage o diverzijama na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ Zapad skida sa sebe odgovornost, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

ЗАХАРОВА ПРОЧИТАЛА ТАКТИКУ ЗАПАДА: Желе да се ослободе одговорности за терористички напад на Северни ток

Foto AP

- Zadatak Zapada je da se oslobodi odgovornosti za teroristički napad na 'Severni tok' - odgovorila je Zaharova na pitanje zašto je dve godine kasnije Nemačka odlučila da se aktivno bavi istragom.

Ranije je američki list „Volstrit džornal“, pozivajući se na neimenovane izvore, pisao da je Centralna obaveštajna služba SAD (CIA) tražila od Vladimira Zelenskog da otkaže naređenje o izvođenju diverzija na gasovodima, kao i da je on prista to da uradi, ali je ukrajinski general Valerij Zalužni odbio da ga posluša.

U isto vreme, Valerij Zalužni odbacio je tvrdnje o svojoj umešanosti u dizanje u vazduh gasovoda.

Kako se navodi, nemački istražitelji usredsređeni su na sakupljanje dokaza protiv Zalužnog i njegovih pomoćnika.

Dobijeni dokazi mogli bi da poremete odnose između Kijeva i Berlina, koji je Ukrajini pružio vojnu tehniku i obezbedio veliki deo finansijskih sredstava, piše „Volstrit džornal“.

Prethodno su nemački mediji preneli da je Berlin izdao nalog za hapšenje ukrajinskog ronioca osumnjičenog za umešanost u teroristički napad na „Severni tok“.

Incident na gasovodima

Kompanija „Nord strim 2 AG“ je 26. septembra 2022. godine saopštila da se na jednom od krakova „Severnog toka 2“ (napunjenog tehničkim gasom nakon izgradnje) dogodila vanredna situacija u vodama Danske u blizini ostrva Bornholm, praćena naglim padom pritiska.

Uzroci nisu poznati, uviđaj je u toku, precizirali su iz kompanije. Zatim je operator gasovoda „Severni tok“, „Nord strim AG“, prijavio da je smanjen pritisak na oba kraka (rad gasovoda prekinut je krajem avgusta, ali je on ostao napunjen gasom). Uzroci takođe nisu poznati.

Rad gasovoda „Severni tok“ obustavljen je krajem avgusta iste godine zbog problema sa remontom „Simensovih“ turbina izazvanih sankcijama Zapada. Međutim, gasovod je ostao napunjen gasom.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: LANSIRANA RUSKA RAKETA: Pogledajte kako Sojuz 2.1 nosi teretnu letelicu Progres

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OD KLIKOVA DO NAPRETKA: Digitalni putevi mladih za održivi razvoj