ŠEF IZRAELSKE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE U DOHI: Trebalo bi da učestvuje u pregovorima u Kataru

Novosti online

15. 08. 2024. u 13:49

ŠEF izraelske obaveštajne službe trebalo bi da se danas priključi u Dohi svojim američkim i egipatskim kolegama i katarskom premijeru na novoj rundi pregovora o primirju u Gazi, naveli su upućeni zvaničnici.

ШЕФ ИЗРАЕЛСКЕ ОБАВЕШТАЈНЕ СЛУЖБЕ У ДОХИ: Требало би да учествује у преговорима у Катару

Foto: Tanjug

Pregovori, čiji je cilj pokušaj okončanja borbi koje traju 10 meseci i oslobađanje 115 izraelskih i stranih talaca, organizovani su u trenutku dok se Iran sprema na osvetu Izraelu nakon ubistva lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu, navodi Rojters.

Zvaničnici Hamasa, koji su optužili Izrael da odugovlači, neće učestvovati u današnjim pregovorima.

Posrednici, ipak, planiraju da se posle sastanka konsultuju sa Hamasovim pregovaračkim timom koji se nalazi u Dohi, naveo je dobro obavešteni zvaničnik za britansku agenciju.

U izraelskoj delegaciji su i šef obaveštajne službe David Barnea, direktor unutrašnje službe bezbednosti Ronen Bar i predstavnik vojnih talaca Nican Alon. Vašington će na pregovorima predstavljati direktor CIA Vilijam Berns i izaslanik za Bliski istok Bret Mekgurk.

U razgovorima u Dohi, koje je sazvao katarski premijer šeik Mohamed bin Abdurahman al Tani, učestvovaće i šef obaveštajne službe Egipta Abas Kamel.

Izrael i Hamas su se uzajamno krivili za neuspeh u postizanju sporazuma, ali čini se da uoči današnjih pregovora nijedna strana ne isključuje dogovor, navodi Rojters.

Izvor u izraelskom pregovaračkom timu juče je naveo da je premijer Benjamin Netanjahu dozvolio značajan prostor za popuštanje oko nekih ključnih spornih tačaka.

One uključuju prisustvo izraelske vojske u Gazi, postepeno oslobađanje talaca i restrikcije pristupa severnoj Gazi.

Hamas je preneo posrednicima da će, ako Izrael iznese ozbiljan predlog koji je u skladu sa ranijim sugestijama tog pokreta, oni nastaviti da se angažuju u pregovorima.

Zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri rekao je danas za Rojters da je ta grupa posvećena pregovorima i pozvao posrednike da obezbede da Izrael prihvati predlog na koji je Hamas pristao početkom jula, a kojim bi, kako navodi, bio okončan rat i zahtevano potpuno povlačenje izraelske vojske iz Gaze.

Hamas je kasno sinoć objavio saopštenje zajedno sa još nekim manjim frakcijama u kojem ponavljaju svoje zahteve.

Oni su naveli da pregovori treba da ispitaju mehanizme o primeni dogovora kojim bi se postiglo sveobuhvatno primirje, potpuno povlačenje izraelskih snaga, prekid opsade, otvaranje prelaza, obnova Gaze, kao i ozbiljan sporazum o taocima i zarobljenicima.

Posebnu težinu pregovorima daju pretnje Irana da će se osvetiti Izraelu zbog ubistva Hanijea, a tri visoka iranska zvaničnika rekla su da će samo dogovor o prekidu vatre u Gazi odvratiti Iran od direktne odmazde protiv Izraela.

U trenutku dok se očekuje dolazak posrednika i nastavak pregovora u Kataru, borbe su i danas nastavljene u Gazi, a izraelska vojska gađala je ciljeve u gradovima Rafa i Kan Junis na jugu.

(Tanjug)

BONUS VIDEO:

RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GLOBALNI ENERGETSKI PEJZAŽ: Energija vetra i vetroparkovi u modernoj tehnologiji