GUGL SVE PRIZNAO: Evo ko stoji iza hakerskog napada na Trampa i Kamalu Haris, potpuni šok

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

15. 08. 2024. u 14:30

GUGL (Google) je potvrdio da hakeri koje podržava Iran ciljaju na kampanje američkih predsedničkih rivala Donalda Trampa i Kamale Haris.

ГУГЛ СВЕ ПРИЗНАО: Ево ко стоји иза хакерског напада на Трампа и Камалу Харис, потпуни шок

Foto: Tanjug/AP

Hakerska grupa poznata kao "APT42", povezana s iranskom Islamskom revolucionarnom gardom, napala je visoko profilisane pojedince i organizacije u Izraelu i Sjedinjenim Američkim Državama, uključujući vladine zvaničnike i političke kampanje, stoji u izveštaju koje je u utorak objavio Gugl.

Kampanja demokratske predsedničke kandidatkinje Kamale Haris saopštila je u utorak da je bila meta stranih hakera, samo nekoliko dana nakon što je kampanja Donalda Trampa sugerisala da ju je hakovao Iran.

- U julu je FBI obavestio pravne i bezbednosne timove kampanje da smo bili meta operacije uticaja stranog aktera - rečeno je iz kampanje Kamale Haris za AFP, i naglašeno da upad nije uspeo zbog "jakih mera bezbednosti".

Guglova jedinica za analizu pretnji i dalje beleži neuspešne pokušaje APT42 da ugrozi privatne naloge pojedinaca povezanih s predsednikom SAD Džoom Bajdenom, potpredsednicom Haris i predsedničkim kandidatom Trampom, navodi se u izveštaju.

Hakerska grupa deluje tako što prikupljanja informacije o metama i pokušava "fišing" (phishing), kako bi navela žrtve da otkriju lozinke kojim se prijavljuju na svoje naloge, poput Gmail-a.

ISTI HAKERI DELOVALI I PRED PROŠLE IZBORE

Gugl je rekao da je osujetio prethodne pokušaje APT42 da hakuje kampanje Bajdena i Trampa 2020. godine. U maju i junu ove godine meta iranske hakerske grupe bila je privatna e-pošta desetak ljudi povezanih s Bajdenom ili Trampom, a Gugl je blokirao brojne pokušaje APT42 da se prijavi na njihove naloge.

Gugl  je takođe izvestio da je grupa upala u privatni Gmail račun uticajnog političkog savetnika.

- APT42 je sofisticiran, uporan i preteći igrač, i ne pokazuju znakove posustajanja u pokušaju ciljanja korisnika i primeni novih taktika - poručeno je iz Gugla, koji je pozvao visokorizične pojedince povezane s nadolazećim izborima da budu na oprezu i da iskoriste prednosti pojačane zaštite koju nudi ta internet kompanija.

Američki Stejt Department upozorio je u ponedeljak Iran na posledice uplitanja u izbore nakon što je Trampova kampanja objavila da je hakovana, i da iza svega stoji Iran.

(Kurir/france24)

BONUS VIDEO: RUSI NA POZICIJI - Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OD KLIKOVA DO NAPRETKA: Digitalni putevi mladih za održivi razvoj