VANREDNO ZBOG MAJMUNSKIH BOGINJA: Od početka godine samo u DRK zaraženo 13.700 ljudi, umrlo bar 450

A.Vojinović

16. 08. 2024. u 10:24

POSLE izbijanja epidemije virusa MPOKS, ranije poznatog kao majmunske boginje, u Demokratskoj Republici Kongo i prelivanja zaraze na susedne zemlje, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je globalnu vanrednu situaciju po javno zdravlje. Od početka godine samo u DRK je zaraženo više od 13.700 ljudi, od kojih je preminulo najmanje 450. Bolest se sada raširila i u delovima centralne i istočne Afrike, uključujući Burundi, Centralnoafričku Republiku, Keniju i Ruandu.

ВАНРЕДНО ЗБОГ МАЈМУНСКИХ БОГИЊА: Од почетка године само у ДРК заражено 13.700 људи, умрло бар 450

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus izjavio je da je potencijal za dalje širenje zaraze na teritoriji Crnog kontinenta, ali i van njega, veoma zabrinjavajući.

- Koordinisan međunarodni odgovor je od suštinskog značaja za zaustavljanje ove epidemije i spasavanje života - rekao je on.

Naučnici iz afričkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti već su proglasili vanredno stanje za javno zdravlje na tom kontinentu. Poručili su da su uznemireni brzinom kojom se širi novi soj virusa MPOKS, kao i zbog visoke stope smrtnosti.

Šef zdravstvene agencije Afričke unije Žan Kaseja istakao je na konferenciji za novinare da je od majmunskih boginja obolelo hiljade ljudi širom Afrike, zbog čega su čitave porodice razdvojene. On je upozorio da bi trenutna epidemija mogla izmaći kontroli, ako se ne preduzmu hitni koraci.

- Ovo nije samo formalnost, već jasan poziv na akciju. Moramo biti agresivni u našim naporima da obuzdamo i eliminišemo ovu pretnju - rekao je.

Stručnjaci objašnjavaju da postoje dva glavna soja virusa MPOKS. Relativno blaži "klejd 2", koji je izazvao globalnu epidemiju pre dve godine, i novi "klejd 1", prouzrokovan brzim širenjem mutirane verzije virusa. Za ovu varijantu karakteristično je što se lakše i intenzivnije prenosi bliskim kontaktom, dodirom, seksualnim putem, čak i tokom razgovora sa zaraženom osobom. Najveću zabrinutost lekara izaziva veća smrtnost od novog soja, zbog čega je ocenjen i kao najopasniji do sada.

Bolest se najčešće manifestuje blagim simptomima, ali u retkim slučajevima infekcija može biti smrtonosna sa simptomima sličnim gripu i gnojnim lezijama na telu. Četiri od 100 slučajeva dovode do smrti.

Vakcine protiv majmunskih boginja postoje, mada su obično dostupne samo rizičnim osobama, ili onima koje su bile u bliskom kontaktu sa zaraženim. Kaseja je istakao da postoje planovi da se obezbedi oko 10 miliona doza kako bi se ograničilo širenje bolesti u Africi.

U 2022. preko 87.000 slučajeva

U JULU 2022. godine blaži soj virusa MPOKS proširio se u skoro 100 zemalja, uključujući neke u Evropi i Aziji. Potvrđeno je bilo više od 87.000 slučajeva, od kojih 140 smrtnih, prema podacima SZO. Epidemija je uglavnom bila koncentrisana među muškarcima koji su imali seks sa drugim muškarcima, a stavljena je pod kontrolu vakcinacijom ranjivih grupa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PRIVREDA SE SVE VIŠE OKREĆE VEŠTAČKOJ INTELIGENCIJI: INNO-VERSE odlična platforma za bolje poslovanje