“SAVEZNICI” LJUTI ZBOG ODLOŽENE ODMAZDE IRANA: Hamas traži Netanjahuovu “glavu” kao odgovor na Hanijeovu smrt (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

15. 08. 2024. u 18:11

PREDSTAVNICi Hezbolaha, Hamasa, palestinskog islamskog džihada, raznih iračkih frakcija i Huti prisustvovali su sastanku u Teheranu kako bi koordinirali odgovor na Izrael.

“САВЕЗНИЦИ” ЉУТИ ЗБОГ ОДЛОЖЕНЕ ОДМАЗДЕ ИРАНА: Хамас тражи Нетанјахуову “главу” као одговор на Ханијеову смрт (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Iran je razljutio svoje saveznike, posebno Hezbolah i Hamas, koji insistiraju na odmazdi protiv Izraela nakon ubistava visokog zvaničnika Hezbolaha Fuada Šukra i političkog lidera Hamasa Ismaila Hanije, objavio je u sredu, kuvajtski list Al Jarida a prenosi izraelski Jerusalem Post.

Prema izveštaju, dok je Iran nedavno izrazio spremnost da odloži odgovor na ubistvo Hanije, izvor u redovima iranske Revolucionarne garde otkrio je kuvajtskoj novinskoj agenciji da je održan sastanak u nedelju u Teheranu sa predstavnicima iranskih regionalnih saveznika i rukovodstvom Revolucionarne garde.

Tanjug

Taj sastanak je otkrio veliki raskol, navodi se u izveštaju, koji je eskalirao u verbalnu konfrontaciju i završio tako što su neki saveznici “iskalili u bes”.

Prema Al Jaridi, predstavnici Hezbolaha, Hamasa, Palestinskog islamskog džihada, raznih iračkih frakcija i Huti su prisustvovali sastanku kako bi koordinirali odgovor Izraelu.

Prema izvoru, predstavnici Revolucionarne garde pozvali su saveznike da zaustave odmazdu, barem do završetka pregovora o taocima u Gazi, koji bi trebalo da se završe u četvrtak.

Hanija ubijen sofisticiranom bombom podmetnutom u njegovom hostelu

Međutim, iranski saveznici su smatrali da je trenutak savršen za pokretanje sveobuhvatnog napada na Izrael, čak i ako bi to značilo direktnoj konfrontaciji sa snagama koje ga brane, gde se misli na američke snage nagimilane u regionu.

IZRAELSKI LIDERI NA METI ODMAZDE

Iranci su rekli da svako ubistvo pripadnika otpora treba da se suoči sa ubistvima izraelskih lidera iz osvete.

Hamas je rekao da podržava iranski predlog, a portparol Hamasa je napravio korak dalje, pozivajući na ubistvo izraelskog premijera Benjamina Netanjahua kao odmazdu za Hanijinu smrt.

Predstavnici Hezbolaha su, s druge strane, izrazili zabrinutost zbog rizika daljeg obuzdavanja, strahujući da bi neki od njegovih članova mogli delovati nezavisno i izvoditi nekoordinirane napade.

Insistirali su na tome da je, nakon napada na južna predgrađa Bejruta, vreme da se uzvrati udar na Haifu i Tel Aviv.

Izvor je takođe otkrio rastuću zabrinutost Teherana da bi njegovi saveznici mogli da pokrenu nekoordinisane napade sa Iranom, primoravajući ga da se suoči sa posledicama — baš kao što je Hamas učinio 7. oktobra, ali potencijalno opasnijih razmera, navodi se u izveštaju Al Jarida-e.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Vidjeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SIMFONIJA ZDRAVLJA: Transformacija gradova za bolje sutra