AMERIČKI MEDIJI: SAD ne vide način da Izrael uništi Hamas

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

15. 08. 2024. u 21:03

AMERIČKA vlada ne veruje da Izrael može da postigne bilo koji od svojih ključnih ciljeva u Gazi nastavljajući borbu protiv Hamasa, objavio je u sredu Njujork tajms, pozivajući se na insajderske izvore.

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: САД не виде начин да Израел уништи Хамас

Foto Tanjug/AP

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena pokušava da ubedi izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da prihvati prekid vatre, koji bi bio uslovljen povratkom talaca koje su zarobili palestinski militanti tokom njihovog upada u zemlju prošlog oktobra.

Izraelski lider je pod pritiskom ekstremno desničarskih članova njegovog kabineta da osujeti predloženi sporazum i nastavi borbu. Jevrejska država je proglasila eliminaciju Hamasa kao svoj primarni cilj kada je započela svoju operaciju u Gazi kao odgovor na oktobarski napad.

Prema Njujork Tajmsu, „sve veći broj zvaničnika za nacionalnu bezbednost širom [američke] vlade“ tvrdi da je izraelska vojska ozbiljno degradirala kapacitete Hamasa, ali „nikada ne bi mogla da potpuno eliminiše grupu“. Dalja neprijateljstva neće dozvoliti Izraelu da vrati „otprilike 115 živih i mrtvih talaca“ koji su ostali u palestinskim rukama, navodno kažu aktuelni i američki i izraelski zvaničnici.

Visoki američki zvaničnici, uključujući direktora CIA-e Vilijama Bernsa, Bajdenovog koordinatora za Bliski istok Breta Mekgurka i višeg savetnika Bele kuće Amosa Hohštajna, ove nedelje su u poseti Bliskom istoku. Njujork Tajms je pisao da je jedan od njihovih zadataka da podele stav Vašingtona sa regionalnim zainteresovanim stranama.

Američki analitičari vide najnoviju izraelsku vojnu operaciju kao „nešto poput strategije Whac-a-Mole“, pošto su snage Hamasa u stanju da se pregrupisaju uprkos pritisku.

Ranije ove nedelje, Netanjahu se očigledno sukobio sa ministrom odbrane Joavom Galantom, za koga se kaže da je pojam „potpune pobede“ u Gazi odbacio kao „besmislicu“. Kabinet premijera optužio je Galanta da je usvojio „antiizraelski narativ“ umesto da svoj gnev usmeri na Hamas.

Pristalice tvrdolinijaša u Netanjahuovom kabinetu javno su odbacile predloženi prekid vatre, tvrdeći da bi Izrael umesto toga trebalo da eskalira blokadu palestinske enklave.

-Ako bismo im prekinuli gorivo, za nedelju dana bi bili na kolenima. A ako zaustavimo kamione [pomoći], u roku od dve nedelje oni bi klečali, rekao je ministar nacionalne bezbednosti Itamar Ben-Gvir u intervjuu ove nedelje.

SAD nastavljaju da prodaju oružje Izraelu. Stejt department je u utorak obavestio Kongres da je Bajdenova administracija odobrila preko 20 milijardi dolara nove prodaje oružja jevrejskoj državi.

(rt.com)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Vidjeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GLOBALNI ENERGETSKI PEJZAŽ: Energija vetra i vetroparkovi u modernoj tehnologiji