BIVŠI ŠEF NEMAČKIH OBAVEŠTAJACA ZA "VELT" TVRDI: Napad na "Severni tok" nije mogao bez dogovora na vrhu

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

15. 08. 2024. u 22:00

VLADIMIR Zelenski i predsednik Poljske Andžej Duda verovatno su se dogovorili da dignu u vazduh gasovode "Severni tok", pošto ovaj "teroristički akt" nije mogao da bude izveden u okviru privatne inicijative, ocenio je bivši šef nemačke Federalne obaveštajne službe August Haning za "Velt".

БИВШИ ШЕФ НЕМАЧКИХ ОБАВЕШТАЈАЦА ЗА ВЕЛТ ТВРДИ: Напад на Северни ток није могао без договора на врху

Foto AP

Haning je na toj poziciji bio u periodu od 1998. do 2005. godine.

-Kako je postalo jasno iz rezultata istrage, delovao je ukrajinski tim. Međutim, (napad) je mogao biti moguć samo uz podršku 'sa zemlje'. A sudeći po mapi, poljske obaveštajne službe su se očigledno uključile u ovo. Osim toga, mislim da je mogao postojati dogovor između rukovodstva Ukrajine i Poljske, rekao je bivši šef nemačke obaveštajne službe.

Ipak, on je naglasio da smatra da su sam napad organizovali Ukrajinci, ali uz značajnu podršku Poljaka.

Ilustracija V. N.

-Takve odluke se donose na najvišem političkom nivou, mislim da je postojao dogovor između predsednika Zelenskog i predsednika Dude, rekao je Haning.

Prema njegovim rečima, to što je Poljska odbila da učestvuje u istrazi i uspešan beg jednog od osumnjičenih iz te zemlje takođe ukazuje na umešanost poljskih vlasti u napad na gasovod.

-Ovo definitivno nije bila privatna inicijativa instruktora ronjenja. Poljski i ukrajinski vojni (odseci) su odigrali veliku ulogu, zaključio je Haning.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Vidjeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OD KLIKOVA DO NAPRETKA: Digitalni putevi mladih za održivi razvoj