HARIS I BAJDEN ZAJEDNO NA BINI: Konačno smo pobedili velike farmaceutske kompanije

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

15. 08. 2024. u 23:45

POTPREDSEDNICA SAD Kamala Haris pridružila se predsedniku Džou Bajdenu kako bi zajedno predstavili dogovor kojim će se smanjiti cena deset često korišćenih lekova u Americi.

ХАРИС И БАЈДЕН ЗАЈЕДНО НА БИНИ: Коначно смо победили велике фармацеутске компаније

Tanjug

To je prvi put da su se pojavili zajedno na nekom javnom skupu, od kada je Haris zamenila Bajdena kao predsednička kandidatkinja Demokratske stranke.

-Konačno smo pobedili velike farmaceutske kompanije, poručio je Bajden.

Njegova administracija je pregovarala i dogovorila smanjenje cena deset najprodavanijih lekova koje koristi Mediker, sistem državnog osiguranja za starije građane, neke i do 79 odsto.

Dogovor će, kako su najavili, u prvoj godini sprovođenja uštedeti državi šest milijardi dolara. Takođe će 2026. godine uštedeti običnim građanima više od 1,5 milijardi u troškovima "iz džepa".

Bajden i Haris pokušavaju da uvere birače da će se njihovi životni troškovi smanjiti posle nekoliko godina natprosečno velike inflacije, prenosi Glas Amerike.

Zakon o smanjenju inflacije, koji je Bajdenova administracija predložila i koji je usvojen 2022. godine, bio je prvi zakon koji je omogućio državi, odnosno Medikeru, da pregovara o cenama nekih od najskupljih lekova za program koji pokriva 66 miliona Amerikanaca. Nove cene će početi da važe 2026. godine.

Amerikanci su ogorčeni zbog visokih cena i često govore da je to pitanje koje ih najviše zanima uoči predsedničkih izbora 5. novembra na kojima se Haris takmiči protiv republikanskog kandidata Donalda Trampa.

-Cele svoje karijere radila sam na tome da smanjimo cenu lekova i na pozivanju na odgovornost onih koji ih podižu iz lične koristi, izjavila je Haris.

-"Mediker sada može da upotrebi moć kolektivnog pregovaranja da dogovori niže cene lekova sa velikim farmaceutskim kompanijama, dodala je.

Glas potpredsednice Kamale Haris u Senatu, koji je presudio u situaciji sa 50 glasova za i 50 protiv, omogućio je usvajanje zakona koji dozvoljava pregovore o cenama lekova.

Nijedan republikanac nije podržao taj zakon. Haris je takođe podsetila da je tokom svog rada na mestu državne tužiteljke Kalifornije pozivala farmaceutske kompanije na odgovornost zbog nepoštene i nelegalne poslovne prakse.

Iako je skup u Merilendu bio zvanični događaj, Bajden je svoje obraćanje okupljenima u sali lokalnog univerziteta pretvorio u govor iz kampanje, navodeći da će Kamala Haris biti "sjajna predsednica" i kritikujući republikance što ne podržavaju pravo Medikera da pregovara o cenama lekova.

Istovremeno republikanski predsednički kandidat Donald Tramp najavio je za danas konferenciju za novinare u svom odmaralištu u Bedminsteru u Nju Džersiju. To je njegov drugi susret sa novinarima u manje od nedelju dana.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Vidjeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OD KLIKOVA DO NAPRETKA: Digitalni putevi mladih za održivi razvoj