PROTEST U INDIJI SE NASTAVLJA: Lekari obustavljaju rad na 24 sata zbog silovanja i ubistva lekarke

Novosti online

16. 08. 2024. u 07:45

INDIJSKI lekari danas će na 24 sata obustaviti rad u većini ordinacija širom zemlje, osim osnovnih službi, u znak protesta zbog silovanja i ubistva lekarke u medicinskom koledžu u Kalkuti.

ПРОТЕСТ У ИНДИЈИ СЕ НАСТАВЉА: Лекари обустављају рад на 24 сата због силовања и убиства лекарке

Foto: Tanjug

- Lekari, posebno žene, izloženi su nasilju zbog prirode profesije. Na vlasti je da osigura bezbednost lekara u bolnicama i kampusima - saopšteno je iz Indijskog medicinskog udruženja, prenosi Rojters.

Lekari su istakli da okolnosti silovanja ukazuju na to koliko su medicinski radnici ranjivi i koliko im je potrebna adekvatna zaštita.

Lekarka stažistkinja stara 31 godinu silovana je i ubijena prošle sedmice u medicinskom koledžu u Kalkuti, a policijski volonter koji je radio u bolnici u kojoj je došlo do zločina uhapšen je i protiv njega je podignuta optužnica.

Političke partije u zemlji, uključujući partiju Baratila Janata premijera Narendre Modija, najavile su da će učestvovati na protestima najavljenim za danas, a učešće su najavili i bolivudski glumci i druge poznate ličnosti.

Lekari u prepunim i često lošim državnim bolnicama u Indiji već dugo se žale da su prezaposleni i nedovoljno plaćeni, navodeći da su i pacijenti često nasilni prema njima, jer su ljuti zbog nedostatka odgovarajuće medicinske nege.

U Nju Delhiju je 2012. grupa muškaraca silovala i nanela teške povrede 23-godišnjoj studentkinji u autobusu, što je dovelo do njene smrti.

Broj zločina nad ženama u Indiji povećan je za četiri odsto u 2022. u odnosu na prethodnu godinu, pokazuju podaci Nacionalnog biroa za evidenciju zločina objavljeni krajem prošle godine.

(Tanjug)

BONUS VIDEO:

MAGIČNA ETNA: Pogledajte spektakularnu erupciju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠTA ĆE REĆI AMERIKANCI?! Snimak koji će obići planetu: Nikola Jokić se raskopčao, pa zapevao na sav glas baš ovu pesmu! (VIDEO)