"ON ZNA ŠTA RADI, UBIJANJE MORA DA PRESTANE": Tramp o sastanku sa Netanjahuom

Novosti online

16. 08. 2024. u 07:47

KANDIDAT Republikanske stranke na predstojećim predsedničkim izborima u SAD Donald Tramp izjavio je da je na poslednjem sastanku sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom u julu izraelskom premijeru poručio da brzo okonča rat Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze.

ОН ЗНА ШТА РАДИ, УБИЈАЊЕ МОРА ДА ПРЕСТАНЕ: Трамп о састанку са Нетанјахуом

Foto: Tanjug

- On zna šta radi, a ohrabrio sam ga da to brzo završi. Mora se brzo završiti, moraju da pobede i završe s tim. Ubijanje mora da prestane - rekao je Tramp, a prenosi Rojters.

Tramp je propalestinske demonstrante u SAD nazvao ''prohamasovskim siledžijama'' i ''simpatizerima džihada'' i dodao da će ih, ako bude izabran, pohapsiti i deportovati.

- Daću Izraelu podršku koja mu je potrebna da pobedi, ali želim da pobedi brzo - rekao je Tramp.

Govoreći o potpredsednici SAD i kandidatkinji Demokratske stranke na izborima Kamali Haris, on je naveo da je ''manevrisala kako bi dobila podršku otrovnih antisemita unutar svoje partije''.

- Od početka, Haris je radila na tome da Izraelu veže ruke na leđima, zahtevajući momentalni prekid vatre, što bi samo dalo vremena Hamasu da se pregrupiše i pokrene novi napad poput onog 7. oktobra - smatra Tramp.

Dodao je da će, ako Haris pobedi, ''radikalni levičari i simpatizeri Hamasa ne samo izazvati haos na ulicama, već će povesti spoljnu politiku SAD i Bele kuće, a Izrael će nestati''.

Tramp i Netanjahu demantovali su medijske navode o tome da su u sredu razgovarali o potencijalnom sporazumu o prekidu vatre u Gazi i oslobađanju talaca.

- Suprotno medijskim izveštajima, premijer Benjamin Netanjahu juče nije razgovarao sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom - saopšteno je iz kabineta Netanjahua, dok je Tramp naveo da o tome nije razgovarao sa izraelskim premijerom, ali da će možda to učiniti.

Netanjahu je u julu boravio u poseti SAD, tokom koje je govorio pred američkim Kongresom i sastao se sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, potpredsednicom i kandidatkinjom Demokrata za predsednicu Kamalom Haris, kao i sa Trampom, u njegovoj rezidenciji na Floridi.

Egipat, SAD i Katar predvode pregovore o prekidu vatre u Pojasu Gaze, a iz Vašingtona je više puta ponovljeno da bi postizanje tog sporazuma dovelo do smanjenja napetosti i pretnje šireg sukoba na Bliskom istoku.

(Tanjug)


BONUS VIDEO:

RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠTA ĆE REĆI AMERIKANCI?! Snimak koji će obići planetu: Nikola Jokić se raskopčao, pa zapevao na sav glas baš ovu pesmu! (VIDEO)