"ODOBRAVAJU TERORIZAM": Antonov o sabotaži Severnog toka - SAD svojim stavom daju 'kart-blanš' za slične zločine u budućnosti

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

16. 08. 2024. u 08:44

ODSUSTVO reakcije američkih zvaničnika na nove medijske objave o sabotaži "Severnog toka" u suštini znači "kart-blanš" za slične akcije u budućnosti, izjavio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.

ОДОБРАВАЈУ ТЕРОРИЗАМ: Антонов о саботажи Северног тока - САД својим ставом дају карт-бланш за сличне злочине у будућности

Foto AP

Portparol Bele kuće Džon Kirbi odbio je juče da prokomentariše objavu "Volstrit džornala" u vezi sa umešanošću Kijeva u sabotažu gasovoda "Severni tok" i ulogom SAD u toj operaciji.

- U suštini, govorimo o latentnoj legitimizaciji terorizma, čak i kada je reč o teritoriji saveznika. Tačnije, Amerika daje 'kart-blanš' za slične zločine u budućnosti - ocenio je Antonov.

Prema njegovim rečima, prilično je indikativno odbijanje zvaničnika da se izjasne o pomenutoj temi.

Antonov je dodao da su američke vlasti zauzele povoljan položaj kao spoljni posmatrač, pokušavajući da "svu odgovornost prebace na svoje ukrajinske marionete".

Istovremeno je napomenuo da kijevski režim "neće učiniti ni korak bez dozvole Vašingtona".

- Rusija će, sa svoje strane, nastojati da identifikuje prave krivce za eksploziju i da ih kazni. Zajedno sa drugima, učinićemo sve da se takvi zločini više nikada ne ponove - zaključio je ruski ambasador.

Ranije je američki list "Volstrit džornal", pozivajući se na neimenovane izvore, naveo da je Centralna obaveštajna služba SAD (CIA) tražila od Vladimira Zelenskog da otkaže naređenje o izvođenju diverzija na gasovodima, kao i da je on pristao to da uradi, ali da je ukrajinski general Valerij Zalužni odbio da ga posluša.

U isto vreme, Zalužni je odbacio tvrdnje o svojoj umešanosti u sabotažu gasovoda.

Kako se navodi, nemački istražitelji usredsređeni su na sakupljanje dokaza protiv Zalužnog i njegovih pomoćnika.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OD KLIKOVA DO NAPRETKA: Digitalni putevi mladih za održivi razvoj