DRAMA U NEMAČKOJ, VOJSKA U PANICI ZBOG RUSA: Izdato upozorenje za 10.000 stanovnika

Novosti online

16. 08. 2024. u 13:52

VLASTI u zapadnoj Nemačkoj upozorile su oko 10.000 stanovnika da ne piju vodu iz česme nakon što je pronađena rupa u ogradi oko rezervoara za vodu koji takođe snabdeva obližnju vojnu bazu, u drugom takvom incidentu ove nedelje.

ДРАМА У НЕМАЧКОЈ, ВОЈСКА У ПАНИЦИ ЗБОГ РУСА: Издато упозорење за 10.000 становника

Foto AP

Lokalne vlasti u gradu Mehernihu saopštile su da je posečena ograda otkrivena u četvrtak po podne i da se trenutno vrše testovi kako bi se utvrdilo da li je voda kontaminirana.

Nemačka, ključni saveznik Kijeva, bila je u stanju pripravnosti zbog sabotaže i napada na vojne objekte u zemlji nakon invazije Moskve na Ukrajinu 2022.

- Zbog neovlašćenog pristupa Mehernihovom sistemu vode za piće, moglo je doći do potencijalno opasnog zagađenja vode za piće - navodi se u saopštenju na gradskom sajtu u četvrtak kasno.

Stanovnicima Meherniha i okolnih gradova, ukupno oko 10.000 ljudi, rečeno je da izbegavaju da koriste vodu za piće, tuširanje, kuvanje ili pranje veša.

Vodovodni sistem Mehernih takođe snabdeva obližnju vojnu bazu Bundesvera, a rupa u ogradi primećena je nakon što su ove nedelje pojačane patrole nakon sumnje na sabotažu u bazi u blizini aerodroma Keln, rekao je nemačkim medijima lokalni zvaničnik Tomas Hambah.

Baza Keln-Van privremeno je zatvorena u sredu nakon što je otkrivena rupa u ogradi u blizini skladišta vode za piće.

Testovi su kasnije pokazali "neobične vrednosti" u vodi, saopštila je vojska.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da vlasti istražuju mogući čin sabotaže.

Otprilike u isto vreme, NATO je saopštio da je u utorak kasno uveče došlo do pokušaja napada na njegovu bazu u gradu Gajlenkirhenu na zapadu Nemačke, u kojoj se nalazi izviđački avion AVACS.

Nije utvrđena nikakva veza sa incidentom u Kelnu, a NATO je rekao da nema zabrinutosti u vezi sa vodosnabdevanjem u Gajlenkirhenu.

Ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je u sredu da bezbednosni strahovi "pokazuju da moramo ostati na oprezu".

Istražitelji su u aprilu uhapsili dvojicu nemačko-ruskih muškaraca pod sumnjom da su špijunirali za Rusiju i planirali napade u Nemačkoj, uključujući i američke vojne objekte, kako bi podrivali vojnu podršku Ukrajini.

(Srbija Danas / Kliks.ba)

BONUS VIDEO:

KURSKA KLANICA: Ukrajinci se sakrili u kuću, a onda su Rusi udarili svom snagom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I DALJE NISTE REZERVISALI LETOVANJE? Spakujte se i otputujte na najpopularniju destinaciju ovog leta!