SANKCIJE EU ZA NASILNIKE PA ČAK I ZA ČLANOVE IZRAELSKE VLADE: Borelj osudio nove napade na Zapadnoj obali

Jovana Švedić

16. 08. 2024. u 15:08

U četvrtak je više od 100 nezakonitih izraelskih naseljenika napalo palestinski grad na okupiranoj Zapadnoj obali, ubivši jednu osobu i zapalivši jednu kuću i nekoliko vozila, prema više izvora.

САНКЦИЈЕ ЕУ ЗА НАСИЛНИКЕ ПА ЧАК И ЗА ЧЛАНОВЕ ИЗРАЕЛСКЕ ВЛАДЕ: Борељ осудио нове нападе на Западној обали

Foto: Printskrin/Jutjub/Studio Hitex

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj osudio je najnoviji napad izraelskih naseljenika na palestinsko selo na okupiranoj Zapadnoj obali, rekavši da bi predložio sankcije protiv pristalica, uključujući one u izraelskoj vladi.

- Osudili smo napade naseljenika u Džitu, usmerene na terorisanje palestinskih civila -  rekao je Žozep Borelj na društvenoj mreži Iks.

https://x.com/JosepBorrellF/status/1824393486499451105?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1824393486499451105%7Ctwgr%5Ee3c596c4bfc45bd2ab5ea8caeda369c203c68d83%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.trtworld.com%2Fmiddle-east%2Feu-threatens-sanctions-after-israeli-settler-attack-in-occupied-west-bank-18196659

- Iz dana u dan, u gotovo potpunoj nekažnjivosti, izraelski naseljenici podstiču nasilje na okupiranoj Zapadnoj obali, čime ugrožavaju svaku šansu za mir. Izraelska vlada mora odmah da zaustavi ove neprihvatljive akcije - rekao je Borelj.

- Potvrđujem svoju nameru da podnesem predlog za sankcije EU protiv onih koji omogućavaju nasilje naseljenika, uključujući neke članove izraelske vlade - dodao je.

Izraelski naseljenici su upali u grad Džit, koji se nalazi duž glavnog puta između Nablusa i Kalkilije, rekli su očevici.

Napadači su zatim otvorili vatru na stanovnike, bacili suzavac, gađali kamenjem kuće i zapalili najmanje jednu kuću i nekoliko vozila, dodali su.

Očevici su takođe rekli da su izraelske snage pružile zaštitu nezakonitim naseljenicima i sprečile palestinska vozila civilne zaštite da uđu u grad.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu osudio je napad i rekao da ga smatra „izuzetno ozbiljnim“, dodajući da je odgovornost vojske da obezbedi zemlju.

- Oni koji su odgovorni za bilo koji prekršaj biće uhvaćeni i izvedeni pred lice pravde - dodao je Netanjahu u saopštenju.

Izraelska vojska je saopštila da je uhapsila jednog civila koji je učestvovao u nasilju i da je pokrenula istragu, ali nisu dati dalji detalji, a slučajevi poput ovih retko dovode do pravde.

BONUS VIDEO:

KURSKA KLANICA: Ukrajinci se sakrili u kuću, a onda su Rusi udarili svom snagom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠTA ĆE REĆI AMERIKANCI?! Snimak koji će obići planetu: Nikola Jokić se raskopčao, pa zapevao na sav glas baš ovu pesmu! (VIDEO)