ZAPRETIO SANKCIJAMA EU: Borelj osudio napad izraelskih doseljenika na palestinsko selo

Novosti online

16. 08. 2024. u 15:07

VISOKI predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj osudio je danas napad izraelskih doseljenika na palestinsko selo Džit na Zapadnoj obali i najavio da planira da predloži sankcije EU protiv onih koji omogućavaju delovanje nasilnih doseljenika, među kojima su i pojedini članovi izraelske vlade.

ЗАПРЕТИО САНКЦИЈАМА ЕУ: Борељ осудио напад израелских досељеника на палестинско село

Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ


- Osuđujemo napade naseljenika u Džitu, koji imaju za cilj terorisanje palestinskih civila - naveo je Borelj na društvenoj mreži X.

On je dodao da "dan za danom, skoro potpuno nekažnjeno, izraelski doseljenici podstiču nasilje na okupiranoj Zapadnoj obali, doprinoseći ugrožavanju svake šanse za mir".  

Borelj je istakao da izraelska vlada mora odmah da zaustavi ove neprihvatljive akcije.

- Potvrđujem svoju nameru da iznesem predlog za sankcije EU protiv onih koji omogućavaju nasilne doseljenike, uključujući neke članove izraelske vlade - poručio je Borelj.

Jedan Palestinac je ubijen kada je više desetina izraelskih doseljenika napalo selo Džit na Zapadnoj obali, gde su zapalili više kuća i automobila, saopštili su palestinski zvaničnici.

Prema navodima palestinskog Ministarstva zdravlja, 22-godišnji muškarac ubijen je u pucnjavi, a još jedan mušarac je teško ranjen u onome što je to ministarstvo osudilo kao čin "organizovanog državnog terorizma". 

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su doseljenici, od kojih su neki nosili maske, bacali kamenje i Molotovljeve koktele u selu i da je uhapšena jedna osoba, prenosi Bi-Bi-Si. 

Iz IDF-a navode da ispituju izveštaje o smrtnom slučaju, a izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da je incident razmotrio sa "najvećom ozbiljnošću".

Palestinci redovno optužuju izraelske snage bezbednosti da dozvoljavaju grupama izraelskih doseljenika da napadaju palestinske kuće i sela, a SAD i brojne evropske zemlje uvele su sankcije nasilnim doseljenicima i više puta pozivale Izrael da učini više na suzbijanju napada.

 

BONUS VIDEO: DRAMATIČAN SNIMAK IZ GAZE: Pogledajte upad izraelske policije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GLOBALNI ENERGETSKI PEJZAŽ: Energija vetra i vetroparkovi u modernoj tehnologiji