BOLNICE STALE ŠIROM INDIJE: Medicinari stupili u štrajk tražeći zaštitu žena zbog sve češćih napada

A.Vojinović

17. 08. 2024. u 06:30

LEKARI su juče na 24 sata obustavili rad u većini ordinacija širom zemlje, osim osnovnih službi, u znak protesta zbog ubistva njihove koleginice prošlog petka.

БОЛНИЦЕ СТАЛЕ ШИРОМ ИНДИЈЕ: Медицинари ступили у штрајк тражећи заштиту жена због све чешћих напада

Tanjug

Ali, i cela Indija je na nogama posle silovanja i ubistva mlade lekarke, stažistkinje (31) u prostorijama "RG Kar Medicinskog koledža i bolnice" u Kalkuti. Hiljade medicinskih radnika širom zemlje su stupili u štrajk tražeći bolju zaštitu za zaposlene u ovoj značajnoj branši.

Demonstracije na ulicama su se intenzivirale sredinom nedelje kada su nepoznati počinioci tokom marša "Vratite noć" u kojem je učestvovalo na desetine hiljada žena vandalizovali bolnicu u kojoj je ubijena doktorka. Građani su nezadovoljstvo zbog nezapamćenog nasilja u jednoj od najstarijih medicinskih centara izrazili i u drugim gradovima - Delhiju, Hajderabadu, Mumbaju i Puni.

Pretpostavlja se da je mlada doktorka napadnuta dok je spavala u sali za seminare, tokom pauze. Njeno beživotno telo pronašle su kolege sledećeg jutra. Bila je polugola, sa vidljivim, teškim povredama. Policija je uhapsila muškarca koji je radio kao volonter u bolnici i protiv njega je podignuta optužnica.

- Lekari, posebno žene, izloženi su nasilju zbog prirode profesije. Na vlasti je da osigura bezbednost lekara u bolnicama i kampusima - poručili su iz Indijskog medicinskog udruženja, dodavši da okolnosti silovanja ukazuju na to koliko su medicinski radnici ranjivi i koliko im je potrebna adekvatna zaštita.

Nasilje uprkos kaznama

INDIJSKA vlada je uvela velike promene u sistem krivičnog pravosuđa pošto je grupa mladića silovala i ubila devojku od 23 godine 2012, ali aktivisti kažu da se malo toga od tada promenilo. Prema podacima Nacionalnog biroa za evidenciju zločina, otprilike u vreme tog napada, policija je beležila do 25.000 slučajeva silovanja godišnje širom Indije. Od tada je godišnji broj slučajeva silovanja uglavnom bio iznad 30.000, sem 2020, kada je zbog pandemije kovida, zabeležen nagli pad. Vrhunac od skoro 39.000 dostignut je u 2016. godine. Brojevi su ostali visoki, iako su vlasti povećale kazne, uključujući minimalnu kaznu od 10 godina, a ukoliko je žrtva mlađa od 12 godina, optuženi može da se suoči i sa smrtnom kaznom.

Iako su protesti uglavnom bili mirni, bilo je i sukoba između policije i grupe muškaraca koji su upali u bolnicu u Kalkuti i štapovima razbijali krevete i opremu. U incidentima je povređeno nekoliko radnika, a oštećena su i neka policijska vozila. Zbog nereda na ulicama uhapšeno je 19 osoba.

Slučaj ubistva doktorke u Indiji je ponovo upalio crvenu lampicu u zemlji u kojoj je nasilje nad ženama, ali i prema zdravstvenim radnicima, čest slučaj. Indijski doktori u prepunim, i često lošim, državnim bolnicama već dugo se žale da su prezaposleni i nedovoljno plaćeni, navodeći da su i pacijenti često nasilni prema njima, ljuti zbog nedostatka odgovarajuće nege. Žene koje čine skoro 30 odsto indijskih lekara i 80 procenata medicinskog osoblja su znatno ranjivije od muških kolega.

- Bolnica je oduvek bila naš prvi dom, kući smo odlazili samo da se odmorimo. Ni na kraj pameti nam nije bilo da bi moglo biti ovako nebezbedno. Sada, posle ovog incidenta, užasnuti smo - izjavila je za britanski javni servis Madhuparna Nandi, lekarka u Kalkuti.

U Indiji su se nedavno dogodila još dva slučaja silovanja. U severnoj državi Utarakand, medicinska sestra je, prema pisanju lokalnih medija, silovana i ubijena dok se vraćala kući sa posla. Ona je nestala krajem jula, a njeno telo je pronađeno prošle nedelje. U međuvremenu, šest osoba je uhapšeno u severnoj državi Bihar zbog navodnog grupnog silovanja i ubistva šestogodišnje devojčice Dalit. Njeno unakaženo telo pronađeno je u utorak ujutro blizu jezera u selu u okrugu Muzafarpur.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI ODUŠEVLJENI: Srbi, možda ste treći na olimpijadi, ali ste prvi u našim srcima!