RUSI DOLAZE: Nordijske i baltičke zemlje zabrinute zbog ove odluke

Novosti online

16. 08. 2024. u 18:09

ODLUKA Mađarske da ublaži pravila ulaska za ruske državljane može predstavljati ozbiljan bezbednosni rizik, naveli su lideri nordijskih i baltičkih zemalja u zajedničkom pismu evropskoj komesarki za unutrašnje poslove i migracije Ilvi Johanson.

РУСИ ДОЛАЗЕ: Нордијске и балтичке земље забринуте због ове одлуке

Foto: Tanjug/ AP


Estonski ministar spoljnih poslova Margus Cakna objavio je na platformi  Iks da je poslao pismo u ime nordijsko-baltičkog regionalne saradnje, u koji spadaju Danska, Estonija, Finska, Island, Letonija, Litvanija, Norveška i Švedska.

- Zajedno sa svojim nordijsko-baltičkim kolegama poslao sam pismo Ilvi Johanson iz EU da izrazim zabrinutost zbog odluke Mađarske da olakša ulazak Rusima i Belorusima - naveo je Cakna.

Mađarska je u julu promenila pravila za svoj program nacionalne karte kako bi omogućila ruskim i beloruskim državljanima da uđu u zemlju u okviru pojednostavljenog procesa dobijanja viza kojim se ukidaju pojačane bezbednosne provere ili druga ograničenja.

Nakon posedovanja nacionalne karte u Mađarskoj najmanje tri godine, pojedinci mogu da se kvalifikuju za stalni boravak. 

Taj status nudi niz dodatnih pogodnosti, uključujući slobodu za život i rad širom zemlje.

Nakon što provedu dodatnih osam godina u Mađarskoj, stalni stanovnici mogu da podnesu zahtev za državljanstvo koje pruža prednosti neograničenog putovanja, rada i boravka u svim zemljama EU.
 

BONUS VIDEO: RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OD KLIKOVA DO NAPRETKA: Digitalni putevi mladih za održivi razvoj