NAKON VANREDNIH IZBORA U JULU: Makron sledećeg petka započinje konsultacije za izbor novog premijera Francuske

Novosti online

16. 08. 2024. u 19:50

FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron će sledećeg petka početi da se sastaje sa političkim liderima u nastojanju da imenuje novog premijera koji će formirati vladu nakon vanrednih izbora u julu,sopštila je danas Jelisejska palata.

НАКОН ВАНРЕДНИХ ИЗБОРА У ЈУЛУ: Макрон следећег петка започиње консултације за избор новог премијера Француске

Foto: Tanjug/AP


Kako se navodi, imenovanje premijera će uslediti nakon ovih konsultacija i njihovih zaključaka.

- Francuzi su na parlamentarnim izborima izrazili spremnost na promene. U duhu odgovornosti, svi politički lideri moraju da rade na sprovođenju ove volje - kaže se u saopštenju Jelisejske palate.

Među mogućim novim premijerima su levičarka Lusi Kaste, bivši socijalista Bernar Kaznev i konzervativac Ksavije Bertran, prenosi Politiko.

Kaste je jedina zvanična kandidatkinja, imenovana od strane levičarske koalicije Novi narodni front (NFP), koja je odnela najviše glasova na izborima.

Ova vrsta konsultacija je neobična u francuskoj politici, budući bi inače predsednik mogao da imenuje premijera iz istog političkog tabora, znajući da će taj kandidat dobiti podršku parlamenta.

Kako navodi Politiko, trenutna situacija je drugačija jer nijedan od tri najveća izborna bloka nije osvojila dovoljno glasova da može samostalno da oformi novu vladu.

BONUS VIDEO: ''NOVOSTI'' U PARIZU: Završena poseta predsednika Vučića, evo o čemu su razgovarali

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SIMFONIJA ZDRAVLJA: Transformacija gradova za bolje sutra