''NE ŽELIM DA UREKNEM, ALI MOŽDA IMAMO NEŠTO'': Bajden rekao da je primirje u Gazi bliže nego ikada do sada

Novosti online

16. 08. 2024. u 20:10

AMERIČKI predsednik Džo Bajden izjavio je danas da je sklapanje sporazuma o prekidu vatre u Pojasu Gaze ''bliže nego ikada pre''.

НЕ ЖЕЛИМ ДА УРЕКНЕМ, АЛИ МОЖДА ИМАМО НЕШТО: Бајден рекао да је примирје у Гази ближе него икада до сада

Foto Tanjug/AP/Susan Walsh


Bajden je nakon današnjeg sastanka u okviru nove runde pregovora u Dohi, uz učešće američkih pregovarača, istakao da sporazum još nije završen, ali da su Izrael i Hamas bliži dogovoru nego pre početka samita u Dohi pre tri dana, prenosi Tajms of Izrael.

- Ne želim da ureknem, ali možda imamo nešto - poručio je on.

Visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri je optužio Bajdenovu administraciju da pokušava da stvori "lažnu pozitivnu atmosferu" kada je u pitanju mogućnost postizanja dogovora o primirju u Pojasu Gaze.

On je, nakon današnje runde pregovora u Dohi, izneo tvrdnju da SAD nemaju nameru da zaustave rat u Gazi, već isključivo pokušavaju da kupe vreme.

Kancelarija premijera Izraela Benjamina Netaniahua izdala je saopštenje u kojem izražava zahvalnost za napore SAD i drugih posrednika u pokušaju da ubede Hamas da prihvati dogovor o taocima.

Hamas je nekoliko puta optužio Netanijahua da dodaje nove zahteve, ali izraelski lider ističe da su u pitanju ''pojašnjenja'' koja mogu da pomognu u implementaciji potencijalnog sporazuma o primirju, piše Tajms of Izrael.

U Dohi je u četvrtak počela nova runda pregovora o prekidu vatre u Gazi, na poziv i uz učešće zemalja posrednica SAD, Egipta i Katara.

Ranije ove nedelje, Hamas je saopštio da svaki nastavak pregovora treba da bude baziran na ranijim planovima, a ne na novim inicijativama.

Izraelski Kanal 13 nedavno je izvestila da je uoči početka nove runde pregovora o razmeni zatvorenika i prekida vatre u Pojasu Gaze, Netanijahu još jednom najavio nove uslove, piše Irna.

Netanijahu je pozvao na hitno oslobađanje 33 taoca i takođe je zatražio od svojih pregovarača da uzmu u obzir identitet palestinskih zatvorenika čije oslobođenje zahteva Hamas i da utvrde mehanizam za povratak Palestinaca u severni Pojas Gaze.

BONUS VIDEO: UNIŠTEN IZRAELSKI TRANSPORTER U GAZI: Hamas objavio fotografiju na svom Telegram kanalu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GLOBALNI ENERGETSKI PEJZAŽ: Energija vetra i vetroparkovi u modernoj tehnologiji