HUMANITARNA KATASTROFA: Prvi slučaj dečije paralize u Pojasu Gaze, 10-mesečna beba nije primila nijednu dozu vakcine

Novosti online

16. 08. 2024. u 22:27

PALESTINSKO Ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je u gradu Deir Al-Balah u Pojasu Gaze potvrđen prvi slučaj dečije paralize, a pacijent je 10-mesečna beba koja nije primila nijednu dozu vakcine protiv poliomijelitisa.

ХУМАНИТАРНА КАТАСТРОФА: Први случај дечије парализе у Појасу Газе, 10-месечна беба није примила ниједну дозу вакцине

Foto: AP Photo


Ranije danas, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je sukobljene strane na humanitarnu pauzu kako bi se sprovela kampanja vakcine protiv dečije paralize, prenosi Rojters.

Gutereš je, obraćajući se novinarima u Ujedinjenim nacijama, apelovao da se daju garancije o humanitarnoj pauzi i upozorio da će sprečavanje i obuzdavanje širenja dečije paralize u enklavi zahtevati velike koordinirane napore.

- Da budemo jasni, najbolja vakcina protiv poliomijelitisa je mir i trenutni humanitarni prekid vatre. Ali u svakom slučaju, pauza zbog dečije paralize je neophodna. Nemoguće je voditi kampanju vakcinacije protiv dečje paralize dok rat besni svuda - rekao je Gutereš.

On je istakao da su UN spremne da pokrenu kampanju vakcinacije protiv dečije paralize u Gazi za decu mlađu od 10 godina, ali je upozorio da su "izazovi teški".

Napomenuo je da bi za kampanju vakcinacije bili neophodni prohodni putevi, oprema za rashlađivanje, ulazak stručnjaka za dečju paralizu u Gazu, kao pouzdane internet i telefonske usluge.

Ministarstvo zdravlja Gaze proglasilo je prošlog meseca epidemiju poliomijelitisa u palestinskoj enklavi, okrivljujući izraelsku vojnu ofanzivu u Gazi.

Poliomijelitis je otkriven u kanalizaciji u Deir al-Balahu i Kan Junisu u Gazi, rekao je dr Hamid Džafari, specijalista SZO za poliomijelitis.

Poliomijelitis, koji se širi uglavnom fekalno-oralnim putem, je visoko zarazan virus koji može da napadne nervni sistem i izazove paralizu.

Deca mlađa od 5 godina su najviše izložena riziku od virusne bolesti, a posebno bebe mlađe od 2 godine, pošto su normalne kampanje vakcinacije poremećene 10 meseci sukoba.

Zdravstveni radnici i grupe za pomoć ističu da je stanovništvo Gaze posebno podležno ovoj bolesti zbog neodgovarajućih sanitarnih i zdravstvenih usluga.

BONUS VIDEO: LANSIRANE HAMASOVE RAKETE: Prvi put posle četiri meseca

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I DALJE NISTE REZERVISALI LETOVANJE? Spakujte se i otputujte na najpopularniju destinaciju ovog leta!