U CLJU UNAPREĐENJA SPORAZUMA O MIRU U GAZI: Blinken sledeće nedelje u Izraelu

Novosti online

16. 08. 2024. u 22:48

AMERIČKI državni sekretar Entoni Blinken otputovaće u nedelju u Izrael kako bi nastavio diplomatske napore da se zaključi novi sporazum o prekidu vatre u Pojasu Gaze i povratku talaca i zatočenika koji su danas predstavile SAD, saopštio je Stejt department.

У ЦЉУ УНАПРЕЂЕЊА СПОРАЗУМА О МИРУ У ГАЗИ: Блинкен следеће недеље у Израелу

FOTO: Tanjug/AP


U saopštenju se navodi da bi se tim predlogom postigao prekid vatre u Gazi, obezbedilo oslobađanje svih talaca, obezbedila distribucija humanitarne pomoći širom Gaze i stvorila uslove za širu regionalnu stabilnost.

- Blinken će istaći ključnu potrebu za sve strane u regionu da izbegnu eskalaciju ili bilo koje druge radnje koje bi mogle da ugroze finalizaciju sporazuma - dodaje se u saopštenju.

Istovremeno, izraelski Kanal 12 je izvestio da će Tel Aviv poslati još jednu delegaciju u Kairo u nedelju u pokušaju da se regulišu nedostaci u pregovorima pre nego što se krajem sledeće nedelje održi još jedan samit na visokom nivou u Dohi.

Dve najveće prepreke ostaju kontinuirano prisustvo izraelskih trupa duž Koridora Filadelfi između Egipta i Gaze i sprečavanje prebacivanja naoružanih Palestinaca u severni deo enklave.

Ovo su bila dva ključna nova zahteva koju je premijer Izraela Benjamin Netanijahu dodao prošlog meseca, insistirajući da se IDF-u dozvoli da ostane u Koridoru i da se stvori mehanizam koji bi sprečio Hamas da se regrupiše u severnoj Gazi.

Kada je u pitanju Hamas, SAD su jasno stavile do znanja da neće prihvatiti uspostavljanje novog mehanizma zbog zabrinutosti za nephodno vreme primene. 

Za Koridor Filadelfi postoje dva moguća rešenja, za koja se posrednici nadaju da će biti dovoljna da ubede Izrael da prihvati sporazum.

Kanal 12 navodi da su posrednici izneli predlog da se na prelazu Rafa sa Egiptom budu stacionirane palestinske snage, koje nisu Hamas, uprkos protivljenju Netanijahua, budući da bi druga rešenja teže primenjena.

Posrednici su se navodno saglasili o broju živih talaca koji će biti oslobođeni u prvoj fazi prekida vatre, o imenima palestinskih zatvorenika koji će biti pušteni iz izraelskih zatvora, o broju veto glasova koji će Izrael imati na ova imena i broju onih koji će biti poslati u egzil van Zapadne obale i Gaze, kao i o mehanizamu za sprovođenje

razmene talaca i zatvorenika, navodi Tajms of Izrael.

Izraelski kanal je preneo da je stav SAD da Izrael mora da odluči da li želi sporazum o taocima i prekid vatre u Gazi ili će se umesto toga suočiti sa napadima Irana i Hezbolaha, koji rizikuju da ceo region uvuku u mnogo veći rat.

U Dohi je u sredu počela nova runda pregovora o prekidu vatre u Gazi, na poziv i uz učešće zemalja posrednica SAD, Egipta i Katara.

BONUS VIDEO: IZRAEL RAZMENjUJE VATRU SA HEZBOLAHOM: Naser meta vazdušnog napada

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MORAMO BITI OTPORNIJI NA SUŠE: Podaci o učestalosti žednih godina i degradaciji zemljišta u našoj zemlji