"IRAN JE GLAVA OSOVINE ZLA I SLOBODNI SVET MORA DA GA ZAUSTAVI": Kac očekuje da će koalicija predvođena SAD udariti ako Iran napadne

Jovana Švedić`

17. 08. 2024. u 08:10

IZRAELSKI ministar spoljnih poslova Izrael Kac rekao je u petak da njegova zemlja očekuje da koalicija predvođena SAD ne samo da odbije iranski napad već i da gađa ključne lokacije u Iranu ako Teheran izvrši pretnje Tel Avivu.

ИРАН ЈЕ ГЛАВА ОСОВИНЕ ЗЛА И СЛОБОДНИ СВЕТ МОРА ДА ГА ЗАУСТАВИ: Кац очекује да ће коалиција предвођена САД ударити ако Иран нападне

Tanjug

Kacove primedbe usledile su nakon razgovora sa francuskim ministrom spoljnih poslova Stefanom Sežureom i britanskim ministrom spoljnih poslova Dejvidom Lamijem, navodi se u saopštenju koje je objavilo izraelsko ministarstvo spoljnih poslova.

- Ministri Francuske i Britanije došli su u Izrael sa ciljem da spreče regionalnu eskalaciju i promovišu sporazum o taocima, uključujući potencijalnu razmenu zatvorenika i prekid vatre u Gazi - navodi se u saopštenju.

Kac je istakao očekivanja Izraela da će Francuska i Britanija javno upozoriti Iran na bilo kakvu agresiju na Izrael.

- Jasno sam stavio do znanja da je pravi način da se Iran odvrati i spreči rat tako što sam najavio da će Iran, ako napadne, stajati uz Izrael ne samo u odbrani, već iu udaru na ciljeve u Iranu - rekao je Kac.

SAD, Francuska i Britanija bile su uključene u odbijanje iranskog raketnog i dronovog napada na Izrael u aprilu, prenosi AA.

- Iran mora da shvati da će, ako ne prekine direktnu i indirektnu agresiju na Izrael, platiti visoku cenu i strateški i ekonomski. Ovo je jedini način da se spreči rat u punom obimu. Iran je glava osovine zla i slobodni svet mora da ga zaustavi sada pre nego što bude prekasno. - rekao je Kac.

Poseta francuskog i britanskog ministara dolazi usred rastućih tenzija u regionu, pri čemu Izrael nastoji da učvrsti međunarodnu podršku suočen sa sve većim pretnjama Irana i libanske grupe Hezbolah.

Regionalne tenzije su eskalirale otkako je šef političkog biroa Hamasa Ismail Hanije ubijen 31. jula u iranskoj prestonici Teheranu nakon što je prisustvovao ceremoniji polaganja zakletve novog iranskog predsednika.

Očekuje se i da će Hezbolah uzvratiti nakon što je Izrael ubio svog višeg komandanta Fuada Šukra u vazdušnom napadu na južni Bejrut 30. jula.

Eskalacija dolazi usred tekuće izraelske ofanzive na pojas Gaze u kojoj je ubijeno više od 40.000 Palestinaca nakon Hamasovog napada 7. oktobra.

BONUS VIDEO:

RUSKA SEVERNA FLOTA: Pogledajte vežbe protivpodmorničkog ratovanja u Barencovom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I DALJE NISTE REZERVISALI LETOVANJE? Spakujte se i otputujte na najpopularniju destinaciju ovog leta!