PROSLAVA 79 GODINA NEZAVISNOSTI U NOVOJ PRESTONICI: Indonezija prvi put obeležila praznik u nedovršenoj Nusantari (FOTO)

Jovana Švedić

17. 08. 2024. u 09:48

INDONEZIJA je danas obeležila 79 godina nezavisnosti ceremonijom u nedovršenoj budućoj prestonici Nusantari.

ПРОСЛАВА 79 ГОДИНА НЕЗАВИСНОСТИ У НОВОЈ ПРЕСТОНИЦИ: Индонезија први пут обележила празник у недовршеној Нусантари (ФОТО)

Tanjug

Osim indonežanskog predsednika Džokoa Vidodova, čiji se mandat završava 20. oktobra, ceremoniji su prisustvovali i novoizabrani predsednik Prabovo Subjanto, koji trenutno obavlja funkciju ministra odbrane, komandant vojske Agus Subijanto, šef policije Listjo Sigit Prabovo i nekoliko drugih članova kabineta.

Tanjug

Vidodo je 2019. godine pokrenuo projekat vredan 30 milijardi dolara kako bi glavni grad Indonezije bio premešten iz Džakarte u Nusantari na Borneu.

Njegov plan da pozove 8.000 gostiju na današnju ceremoniju smanjen je na 1.300 zbog nedovoljnog smeštaja i ograničenog prevoza sa aerodroma u Balikpapanu, velikom gradu u provinciji Istočni Kalimantan na ostrvu Borneo.

Tanjug

Obeležavanje Dana nezavisnosti ove godine je održano na dve lokacije istovremeno, u Nusantari i u palati Merdeka u Džakarti, gde je ceremoniju predvodio indonežanski potpredsednik Maruf Amin, prenosi AP.

Vidodo je počeo da radi u novoj predsedničkoj palati u Nusantari krajem jula i tamo je u utorak održao svoj prvi sastanak kabineta.

Tanjug

Izgradnja infrastrukture u Nusantari kasni, uglavnom zbog problema sa otkupom zemljišta i nedostatka stranih investicija, a očekuje se da će novi glavni grad biti završen do 2045. godine.

Džakarta, na ostrvu Java, u kojoj živi 10 miliona ljudi, dugo se bori sa gužvama u saobraćaju i velikim zagađenjem.

Stručnjaci takođe predviđaju da Džakarta tone zbog klimatskih promena i da će do 2050. godine biti pod vodom.

Tanjug

Nova prestonica Indonezije na Borneu prostire se na približno 256.000 hektara.

Vladina radna grupa za razvoj Nusantare navela je da je prva od pet razvojnih faza, koja uključuje predsedničku kancelariju i nekoliko ministarskih zgrada skoro završena.

Država će pokriti samo 20 odsto od 30 milijardi dolara troškova izgradnje Nusantare, a očekuje se da će preostalih 80 odsto doći iz privatnih investicija.

(Tanjug)

BONUS VIDEO:

SVETSKO PRVENSTVO U SURFOVANjU: Pogledajte kako psi i njihovi vlasnici surfuju na takmičenju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI ODUŠEVLJENI: Srbi, možda ste treći na olimpijadi, ali ste prvi u našim srcima!