ODLUČENO JE: Iran definitivno prelomio da li će biti invazije na Izrael

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

17. 08. 2024. u 11:23

IRAN je pristao da odloži odmazdu protiv Izraela zbog likvidacije lidera Hamasa u Teheranu kako bi posrednicima dao vremena da se snažno založe za dogovor koji bi doveo do kraja rata u Pojasu Gaze!

ОДЛУЧЕНО ЈЕ: Иран дефинитивно преломио да ли ће бити инвазије на Израел

Foto:Profimedia

Međunarodni posrednici su tokom poslednje runde pregovora, koji su u četvrtak i petak održani u katarskoj prestonici Dohi, izneli novi predlog zaraćenim stranama i podstakli Izrael i Hamas da postignu sporazum o prekidu vatre i taocima već sledeće nedelje.

Novi predlog, navodi Njujork tajms, imao je za cilj da reši preostala otvorena pitanja između obe strane. Očekuje se da će se visoki zvaničnici zaraćenih strana i zemalja posrednika ponovo sastati u Kairu pre kraja sledeće nedelje.

Američki predsednik Džo Bajden izrazio je optimizam u vezi sa pregovorima o prekidu vatre i oslobađanju talaca.

- Bliži smo nego što smo ikada bili - rekao je Bajden i dodao da su šanse za dogovor nakon sastanka u petak mnogo veće.

Međutim, rukovodstvo Hamasa smatra da je novi američki predlog usklađen sa izraelskim uslovima, navodi za CNN visoki palestinski zvaničnik, koji je istovremeno optužio Izrael da je dodao nove uslove kako bi odložio sporazum. Hamas inače nije direktno prisustvovao pregovrima, međutim, palestinski zvaničnici blisko su radili sa katarskim pregovaračima. Predlog sporazuma, međutim, tek treba da bude dostavljen na odobrenje lideru Hamasa Jahji Sinvaru, a to se očekuje do kraja vikenda.

Izraelska pregovaračka delegacija vratila se u Izrael kasno u petak sa opreznim optimizmom u pogledu izgleda za postizanje sporazuma.

- Smanjili su jaz. Ovo su bili veoma produktivni i pozitivni razgovori - rekao je izvor iz izraelske delegacije.

Dvodnevni razgovori u Dohi, podsetimo, odvijali su se usred tenzija širom regiona o potencijalnom iranskom napadu na Izrael koji nosi rizik od prekida ionako krhkih pregovora.

Bajden je takođe poslao u petak poruku Iranu i njegovim saveznicima da ne bi trebalo da preduzimaju nikakve radnje da potkopaju napredak pregovora. Mohamed bin Abdulrahman Al Tani, katarski premijer, pozvao je prethodno vršioca dužnosti iranskog ministra inostranih poslova Alija Bagerija Kanija. Al Tani je prema anonimnim navodima iranskih i katarskih zvaničnika ohrabrio Iran da se uzdrži od bilo kakve eskalacije s obzirom na napretke pregovora o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Do petka su izraelske obaveštajne službe procenile da su Hezbolah i Iran snizili nivo budnosti u svojim raketnim i raketnim jedinicama.

Strahovi od šireg regionalnog sukoba prete da pogoršaju razaranja izazvana izraelskom ofanzivom u Pojasu Gazi tokom koje je poginulo više od 40.000 Palestinaca. Izrael je započeo rat nakon što je Hamas izveo ekspanzivni iznenadni napad na južni Izrael u kome je ubijeno otprilike 1.200 ljudi dok je 250 oteto.

Izrael i Hamas inače mesecima pregovaraju o sporazumu o prekidu vatre koji bi omogućio postepeno oslobađanje preostalih 115 talaca koji se drže u Pojasu Gaze za palestinske zatvorenike. Izrael bi potom povukao snage iz enklave i obe strane bi na kraju postigle trajno primirje.

Nekoliko ključnih spornih tačaka između Izraela i Hamasa ostaje nerešeno uprkos ponovljenim rundama pregovora.

(Kurir)

BONUS VIDEO: Uhapšena četvorka koja je planirala napad na policiju na protestu u Beogradu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI ODUŠEVLJENI: Srbi, možda ste treći na olimpijadi, ali ste prvi u našim srcima!