SNIMALI SA UKRAJINCIJA U SUDŽI: Novinari RAI se vraćaju u Italiju pod pretnjom krivičnog postupka u Moskvi

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

17. 08. 2024. u 18:49

DVA novinara italijanskog emitera Rai, koji su snimali u ruskoj Kurskoj oblasti pod ukrajinskom okupacijom, vratiće se sutra u Milano nakon pretnji vlasti u Moskvi da će pokrenuti krivične postupke protiv njih, saopštila je danas Radio-televizija Italije.

СНИМАЛИ СА УКРАЈИНЦИЈА У СУЏИ: Новинари РАИ се враћају у Италију под претњом кривичног поступка у Москви

Foto: Free Images Pixabay

-Kompanija je odlučila da se novinarka Stefanija Batistini i snimatelj Simone Trajini privremeno vrate u Italiju, isključivo kako bi osigurali njihovu sigurnost i bezbednost, saopštio je Rai.

Baza, Telegram kanal blizak ruskoj policiji, saopštio je da Ministarstvo unutrašnjih poslova planira da pokrene krivični postupak protiv italijanskih novinara, prenosi Rojters.

Četvoročlana ekipa Rai-a, koja je radila pod ukrajinskom vojnom pratnjom, napravila je prvi izveštaj stranih medija iz ratom oštećenog ruskog grada Sudža, snimljen prošle nedelje tokom upada Ukrajine u Kursk.

Ministarstvo spoljnih poslova Italije saopštilo je da je ambasadorka u Moskvi Čečilija Pičoni objasnila ruskim vlastima da su Rai i njeni novinski timovi delovali nezavisno i autonomno.

-Novinarstvo nije zločin. Mogućnost moskovskih vlasti da izvedu Stefaniju Batistini i Simone Traini na suđenje je neprihvatljiva. Izveštavanje se ne vrši uz prethodna ovlašćenja, naveli su sindikat RAI Usigrai i italijanski nacionalni sindikat novinara FNSI u zajedničkom saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije u petak je pozvalo italijansku ambasadorku Pičoni i uputilo protestnu notu zbog akcije novinara Rai-a u Kursku.

-Ambasadorki je izražen snažan protest u vezi sa postupkom filmske ekipe italijanske državne televizijske i radio kompanije RAI koja je ilegalno ušla na teritoriju Ruske Federacije da bi prikrila zločinački teroristički napad ukrajinskih militanata na Kursku oblast, navedeno je u petak na sajtu ruskog ministarstva.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MORAMO BITI OTPORNIJI NA SUŠE: Podaci o učestalosti žednih godina i degradaciji zemljišta u našoj zemlji