MISTERIOZNI RUSKI HELIKOPTER SLETEO U AMERIKU: Sumnjivi muškarci otišli u šumu, blizu vojne baze, izazivajući haos (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

17. 08. 2024. u 20:00

TRANSPORTNI helikopter ruske proizvodnje neočekivano je sleteo u Eldorado, Severna Karolina, SAD, 12. avgusta uveče, što je izazvalo zabrinutost i spekulacije među meštanima, koji su izrazili bojazan od potencijalne terorističke pretnje.

МИСТЕРИОЗНИ РУСКИ ХЕЛИКОПТЕР СЛЕТЕО У АМЕРИКУ: Сумњиви мушкарци отишли у шуму, близу војне базе, изазивајући хаос (ВИДЕО)

Foto: Printscreen/TV Zvezda

Mi-171E1, varijanta vojnog transportnog i borbenog helikoptera sovjetskog dizajna, sleteo je na polje nešto posle 19 časova. blizu raskrsnice N.C. 109 i Old Thayer Mill Road-a, otprilike šest milja severozapadno od Troje.

Svedoci su izvestili da je sivi helikopter, koji nije imao identifikacione oznake, iskrcao najmanje sedam muškaraca opremljenih rančevima. Ove osobe su potom nestale u obližnjoj šumi.

Neočekivana pojava vojne letelice koja je sletela u naizgled običnu oblast, zajedno sa misterioznim nestajanjem pojedinaca, brzo je izazvalo talas spekulacija i uznemirenosti u lokalnoj zajednici.

Dodatna misterije bila je blizina helikoptera Fort Libertiju, ranije poznatom kao Fort Breg, ključnoj instalaciji američke vojske koja se nalazi na manje od 75 milja.

Brzo širenje informacija na društvenim mrežama podstaklo je glasine u rasponu od potencijalnih terorističkih aktivnosti do neotkrivenih vojnih operacija, eskalirajući lokalnu zabrinutost.


 

MI-17 HELIKOPTER

Međutim, kancelarija šerifa okruga Montgomeri je kasnije otkrila da je sletanje helikoptera bilo deo vežbe obuke američke vojske. Vojska je takođe priznala da je kvar u komunikaciji doprineo konfuziji.

Lokalni vlasnik imovine Li Hadson objasnio je da je incident nastao zbog nesporazuma. On je istakao da iako je vojska posegnula za obližnjom radnjom — koja je ranije bila u vlasništvu iste osobe koja je bila vlasnik terena na koji je helikopter sleteo — prodavnica je nedavno promenila vlasništvo.

Novi vlasnik je odobrio sletanje, ali stvarni vlasnik zemljišta nije bio obavešten. Ovaj previd je doveo do konfuzije i zabrinutosti u lokalnoj zajednici.

-Hadson je rekao da je incident „velika pogrešna komunikacija“ i uverio zajednicu da iza vežbe ne stoje nikakve zlonamerne namere. Sve je bilo iznad svih. Oni nisu teroristi, rekao je on, obraćajući se na zabrinutost zajednice.

U međuvremenu, nakon događaja, Eldorado Outpost, obližnji lokalni biznis, dodao je dašak humora u situaciju razigranom objavom na Fejsbuku.

Preduzeće je nudilo besplatan parking za velika vozila, uključujući helikoptere, avione i balone na vrući vazduh, i duhovito zahtevalo od posetilaca da ostave svoje kontakt podatke ako planiraju da prenoće.

Helikopter, koji je ostao na licu mesta preko noći, odleteo je sledećeg dana. Stanovnici su snimili video snimke na kojima se vidi kako letelica napušta to područje.


Helikopterom Mi-17 verovatno upravlja tajna vojna jedinica SAD

Američka vojska je dala malo informacija o svojoj nedavnoj vežbi u kojoj su učestvovali helikopteri. Međutim, dobro je poznato da je da CIA i razne američke agencije koriste letelice sovjetskog dizajna.

Naime, pre tri godine, helikopter Mi-17 morao je da prinudno sleti u nečije dvorište - takođe u Severnoj Karolini. Tokom operacije oporavka, stigao je tamno sivi helikopter Bell 407 sa rezervnim delovima, što je izazvalo znatnu lokalnu radoznalost i poremećaj.

Ti helikopteri su bili povezani sa posebno tajnom američkom vojnom avijacijom, Kancelarijom za vazduhoplovnu tehnologiju (ATO).

Najverovatnije je da je ATO, visoko poverljiva divizija američke vojske koja se nalazi na aerodromu Felker armije u Fort Justisu u Virdžiniji, takođe glavni operater helikoptera Mi-171E1 koji je sleteo u Eldorado.

ATO, ranije Odsek za koncepte letenja (FCD), ima dugogodišnje veze sa CIA-om i poznat je po upravljanju avionima strane proizvodnje, uključujući modele Mi-17.

Kristijan Tribert, stručnjak za istraživanje otvorenog koda i digitalnu verifikaciju, sugerisao je da je ATO možda upravljao helikopterom uključenim u nedavni incident.

Triebert je primetio da slike iz vazduha dostupne preko Binga i Gugla prikazuju sive helikoptere Mi-17 na aerodromu Felker Armi, što podržava teoriju da je ATO umešan.
CIA ima dobro dokumentovanu istoriju korišćenja helikoptera Mi-17, posebno za svoje operacije u Avganistanu u poslednjih 20 godina.

Tokom završnih faza povlačenja američkih trupa iz Avganistana u avgustu 2021. godine, primećeni su helikopteri kojima je upravljala CIA kako prevoze osoblje i avganistanske saveznike na međunarodni aerodrom Hamid Karzai radi evakuacije, naglašavajući njihovu ključnu ulogu u misiji.

Prema javno dostupnim informacijama, ATO pruža visoko specijalizovanu i diskretnu avijacijsku podršku snagama za specijalne operacije angažovane u tajnim misijama.

Pored toga, ATO igra ključnu ulogu u unapređenju tehnologije vojnog vazduhoplovstva i razvoju najsavremenijih inovacija.

Njemu se, na primer, pripisuje vođenje razvoja stelt varijanti helikoptera UH-60 Black Havk, koji je korišćen u napadu 2011. na imanje Osame Bin Ladena u Abotabadu u Pakistanu.

(eurasiantimes.com/Ashish Dangwal)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI ODUŠEVLJENI: Srbi, možda ste treći na olimpijadi, ali ste prvi u našim srcima!