KAKO USTATI IZ KREVETA ODMAH NAKON ŠTO SE OGLASI PRVI ALARM: Par korisnih saveta za lakši početak dana

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

17. 08. 2024. u 22:11

BUĐENjE uz konstantno odlaganje alarma ujutru utiče na naše zdravlje i svaki put kad čujemo zvono, telo prelazi u stanje koje može da se opiše kao "bori se ili beži", što je stresno za organizam, smatraju naučnici.

КАКО УСТАТИ ИЗ КРЕВЕТА ОДМАХ НАКОН ШТО СЕ ОГЛАСИ ПРВИ АЛАРМ: Пар корисних савета за лакши почетак дана

Foto Shutterstock

Bilo bi idelano da se probudimo posle prvog zvona i zato doktori predlažu da promenimo određene navike kako bismo ustajalu ujutru bez "snuz" dugmeta.

Često ujutru ne možemo da se probudimo i zvono alarma zvoni u nedogled - odlažemo ga, kako bismo spavali još koji minut. Ova navika koliko god nam se učinala neophodnom, ipak nije dobra:

-Tokom poslednjih sati sna, ljudi obično „ulaze i izlaze“ iz četvrte i poslednje faze ciklusa spavanja, poznatog kao spavanje sa brzim pokretima očiju (REM). Ovaj deo je posebno važan za obradu pamćenja i kreativno razmišljanje. Fragmentacija te faze sna može uticati na funkciju mozga", pojašnjava dr Brendon Piters, neurolog.

On preporučuje buđenje uz samo jedan alarm i tako da se omogući dubok san koji teče bez prekida. Zvuči savršeno, ali realnost je takva da iako lekareva preporuka zvučni razumno i tiče se zdravlja, mi ne možemo odmah da se probudimo.

 

ZAŠTO NE MOŽEMO ODMAH DA SE PROBUDIMO

Određeni poremećaji spavanja mogu uzrokovati da neko ima problema da se ujutro probudi uz jedan alarm, jasni su stručnjaci. Prvo, što doktori savetuju jeste da pokušamo da otkrijemo koji to problemi utiču na naše buđenje.

-Pod broj jedan, zapitajte se - da li zaista spavate koliko vam je potrebno? Ne govorimo o količini sna koju mislite da bi trebalo dobiti ili koju priželjkujete, već o onoj koja vam je zapravo potrebna. I da li je imate svake noći?, pita dr Keti Golstein.

Većini odraslih je potrebno oko sedam do devet sati sna tokom noći, ali je neophodno da se utvrdi koliko sna je zaista svakoj individui potrebno.

-Još jedan razlog zašto neko može da se bori sa budilnikom svakog jutra je taj što su po prirodi noćne ptice, a njihov radni raspored zahteva rano ustajanje, ističe je dr Ališa Rot.

OGRANIČITI VREME NA TELEFONU, ODLAZITI U ISTO VREME U KREVET

Kako onda da se probudimo posle prvog alarma?

-Ako morate da se probudite u 7 ujutru, a alarm počinje da zvoni u 6 ujutru, dobijate sat vremena sna lošeg kvaliteta, umesto da samo spavate do 7 ujutru, pojašnjava Rot.

Preporučuje testiranje različitih budilnika, kao što je onaj koji koristi svetlo ili alarm koji "tera" da ustanemo iz kreveta da bismo ga isključili.

-Dobijanje 15 do 30 minuta sunčeve svetlosti ujutru takođe može pomoći da se promeni unutrašnji telesni sat i posebno je važno za one koji su prirodne noćne ptice, naglašava Peters, a piše Si-En-En.

Takođe je bitno da se budimo i odlazimo na spavanje otprilike u isto vreme svakog dana. Izbegavanje oštrog svetla i ograničavanje vremena ispred ekrana do četiri sata pre spavanja veoma je korisno.

-Ako se probudite pre nego što se alarm oglasi, onda se ne preporučuje da se proverava vreme, jer bi to moglo da oteža povratak u san, naglašava Peters.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)