NAKON SNIMANJA SA UKRAJINSCIMA U KURSKU: Ruski FSB pokrenuo krivični postupak protiv novinara RAI

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

17. 08. 2024. u 21:29

RUSKA Federalna služba bezbednosti (FSB) pokrenula je postupak protiv dvoje novinara italijanskog emitera RAI zbog navodnog ilegalnog ulaska na teritoriju Rusije, gde su snimali reportažu u Kurskoj oblasti pod ukrajinskom okupacijom, saopštila je danas FSB.

НАКОН СНИМАЊА СА УКРАЈИНСЦИМА У КУРСКУ: Руски ФСБ покренуо кривични поступак против новинара РАИ

Foto: Depositphotos

-U toku je istraga protiv stranih novinara Simonea Trajinija i Stefani Batistini, koji su ilegalno prešli državnu granicu Ruske Federacije i snimili video na teritoriji sela Sudža, saopštio je Centralni operativni centar FSB.

FSB takođe istražuje navode da je novinar CNN-a, Britanac Nik Pejton Volš posetio kontrolni punkt Sudža, prenosi RIA Novosti.

Ranije danas, RAI je saopštio da će se Trajini i Batistini, zajedno sa još dvoje kolega, sutra vratiti u Milano zbog njihove bezbednosti.

Četvoročlana ekipa italijanske televizije, koja je radila pod ukrajinskom vojnom pratnjom, napravila je prvi izveštaj stranih medija iz ratom oštećenog ruskog grada Sudža, snimljen prošle nedelje tokom upada ukrajinske vojske u Kursk.

Ministarstvo spoljnih poslova Italije saopštilo je da je ambasadorka u Moskvi Čečilija Pičoni objasnila ruskim vlastima da su mreža RAI i njeni novinarski timovi delovali nezavisno i autonomno.

-Novinarstvo nije zločin. Mogućnost moskovskih vlasti da izvedu Stefani Batistini i Simonea Trainija na suđenje je neprihvatljiva. Izveštavanje se ne vrši uz prethodna ovlašćenja, naveli su sindikat RAI Usigrai i italijanski nacionalni sindikat novinara FNSI u zajedničkom saopštenju.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MORAMO BITI OTPORNIJI NA SUŠE: Podaci o učestalosti žednih godina i degradaciji zemljišta u našoj zemlji