PLATFORMA X PREKIDA OPERACIJE U BRAZILU: Zbog naredbi o cenzuri

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

17. 08. 2024. u 21:52

MEDIJSKA platforma X saopštila je danas da će "odmah" prekinuti operacije u Brazilu zbog navodnih naredbi o cenzuri sudije Aleksandra de Moraesa.

ПЛАТФОРМА X ПРЕКИДА ОПЕРАЦИЈЕ У БРАЗИЛУ: Због наредби о цензури

Foto Tanjug/AP

Mreža tvrdi da je Moraes tajno pretio hapšenjem jednom od svojih pravnih predstavnika u Brazilu ukoliko se ne bude pridržavao zakonskih naloga da ukloni određeni sadržaj sa svog naloga, prenosi Rojters.

-Usluga ostaje dostupna građanima Brazila, saopštila je danas platforma milijardera Ilona Maska.

Ranije ove godine, Moraes je naredio platformi X da blokira određene naloge, pošto istražuje takozvane "digitalne milicije“, koje su optužene za širenje lažnih vesti i poruka mržnje tokom vlade bivšeg predsednika krajnje desnice Žair Bolsonara.

Moraes je ove godine otvorio upit o milijarderu nakon što je ausk rekao da će ponovo aktivirati naloge na X za koje je sudija naredio da se blokiraju.

Biznismen je tada takođe okarakterisao Moraesove odluke vezane za X "neustavnim", ali su predstavnici platforme ubrzo saopštili da će se pridržavati pravnih odluka.

Advokati koji zastupaju X u Brazilu u aprilu su rekli Vrhovnom sudu da su "operativne greške" omogućile korisnicima, koji je trebalo da budu blokirani, da ostanu aktivni na ovoj platformi, nakon što je Moraes zatražio od X da objasni zašto se navodno nije u potpunosti pridržavao njegovih odluka.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)