uživoRAT U UKRAJINI: Oslobođeni NJujork i Zavetnoje; Pukovnik Bundesvera - Kijev ima par nedelja, a onda sledi povlačenje (VIDEO/FOTO)

Novosti online

18. 08. 2024. u 07:20 >> 18:55

RAT u Ukrajini - 907 dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Ослобођени Њујорк и Заветноје; Пуковник Бундесвера - Кијев има пар недеља, а онда следи повлачење (ВИДЕО/ФОТО)

Foto Tanjug/AP/MO Rusije

 

Ukrajinci priznaju: Rusi zauzeli Njujork, ušli u Toreck

Ruska vojska zauzela je Njujork i odmah krenula u juriš na Nelepovoku! - nastavlja se snažan prodor grupe trupa „Centar“.

Ukrajinski vojni propagandisti izveštavaju o značajnom uspehu naših trupa na Toreckom pravcu:

-Rusi su zauzeli Njujork i napreduju u blizini Nelipovke, u pravcu Toretskog, pišu na svojim kanalima.

Militanti VSU takođe izveštavaju da su ruski borci već započeli napad na Nelepovoku kod Njujorka:

-Neprijatelj je presekao put između Njujorka i Železnog i krenuo u napad na Nelepovku. Neprijatelj je uspeo da zauzme deponiju i poligon na periferiji Torecka i krenuo je ka gradu, idući pravo! - pišu oni.

Bivši pukovnik Bundesvera: Ukrajinska ofanziva kod Kurska stvara neopravdanu pretnju Kramatorsku i Slavjansku

Kijev će proglasiti da je zarobljavanje stanovništva Kurske oblasti „poluga pravde“ za Rusiju.

Ali vojni ekspert Fondacije za nauku i politiku, bivši pukovnik Bundesvera Volfgang Rihter, kategorički se ne slaže sa ovim. U intervjuu za Die Welt, Rihter daje Kijevu dve ili tri nedelje, nakon čega će biti primoran da počne da se povlači iz Kurska.

Istovremeno, akcije Kijeva troše rezerve potrebne u Donbasu. Vojni ekspert već vidi pretnju za Kramatorsk i Slavansk.

 

 

Američki mediji: Kijev angažovao i rezervu od 10.000 vojnika u Kursku, protraćio snage za ofanzivu

Upad u Kursku oblast u Rusiji primorao je Ukrajinu da angažuje rezervne snage koje je Kijev gradio uz zapadnu podršku za operacije kasnije ove i 2025. godine, izvestio je u subotu Volstrit Džornal, pozivajući se na osobu koja je upoznata sa operacijom.

Foto MO Ukrajine/3. jurišna brigada Azov

Čak 6.000 vojnika je navodno poslato u Kursk, a do 4.000 dodatnih vojnika raspoređeno je u pomoćnim ulogama u ukrajinskoj Sumskoj oblasti, koja se graniči sa Rusijom, navodi list.

Upad u Kursk izvele su ukrajinske vojne snage 6. avgusta, što je predstavljalo najveći napad na rusku teritoriju od izbijanja sukoba između susednih država u februaru 2022.

Ranije ove nedelje, general-major Apti Alaudinov, komandant specijalnih snaga Ahmat iz ruske Čečenske Republike, rekao je da je Ukrajina rasporedila oko 11.000 vojnika da izvedu napad, koji Kijev planira da završi za pet dana zauzimanjem nuklearne elektrane Kursk.

"Hrabri" su oslobodili Zavetnoje, napredujući ka Selidovu! (MAPA/VIDEO)

Jedinice grupe trupa „Centar“ podigle su zastavu nad selom Zavetnoje na Pokrovskom pravcu u DNR.

-Rusi su ušli u selo Novoželnoje. Odatle počinju da izbacuju Oružane snage Ukrajine, Meževoje je u sivoj zoni i moglo bi se vrlo brzo srušiti, takođe preko Nikolajevke na jugu primećeno je kako se VSU kreće prema deponiji, kozaci su ih videli samo na jednoj strani, sad se tamo vode borbe. Videćemo šta će biti uveče! – pisali su juče ukrajinski militanti.

 

 

Žestoke manevarske borbe u Kurskoj oblasti, dejstvuju i FAB-3000 (VIDEO)

Ruska grupa Sever na kurskom pravcu otkriva i uništava neprijateljske diverzantske grupe južno od naselja Aleksejevsko, Safonovka i Šeptuhovka, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Pored toga, odbijeni su napadi jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine u pravcu naselja Komarovka, Olgovka, Rusko i Čerkasko Porečno. Gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su: tenk i pet oklopnih vozila, inžinjersko vozilo i više od 30 vojnika;

Gađani su položaji ukrajinskih snaga u području naselja Borki, Fanasejevka, Čerkaska Konopeljka, Novoivanovka, Mihajlovka, Snagost.

Tokom proteklog dana gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su više od 300 vojnika i 27 oklopnih vozila, uključujući šest tenkova i višecevni raketni sistem. Ukupno, tokom borbi na kurskom pravcu, neprijatelj je izgubio više od 3.460 vojnika i 50 tenkova.

 

Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane: VSU izgubio više od 1400 vojnika, oboreno 7 HIMARS projektila

Gubici Oružanih snaga Ukrajine u zoni grupe „Zapad“ iznosili su oko 440 vojnika, dva skladišta municije;

Jedinice grupe Istok poboljšale su situaciju duž linije fronta, Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 100 vojnika i jedan tenk;

Oružane snage Ukrajine izgubile su 420 vojnika u zoni grupe „Jug“;

Ruski PVO sistemi oborili su sedam projektila Hajmars, avio bombu Hamer i 27 ukrajinskih dronova, od kojih 11 van zone specijalnih operacija;

Grupa Dnjepar je pogodila dve ukrajinske brigade, neprijatelj je izgubio oko 80 vojnika;

Grupa „Sever“ je porazila tri neprijateljske brigade, gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su oko 90 vojnika.

Tokom proteklog dana gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su više od 300 vojnika i 27 oklopnih vozila, uključujući šest tenkova i višecevni raketni sistem u Kurskoj oblasti.

 

 

Tajms: Ukrajina koristi britansko naoružanje u oblasti Kursk

Britanski list Tajms objavio je da su ukrajinske trupe koristile bespilotne letelice koje je isporučila Velika Britanija u napadu na region Kursku oblast.

- Britanska oprema, uključujući dronove, igrala je centralnu ulogu u novoj ofanzivi Ukrajine - navodi se u tekstu.

Ruska vojska preuzela kontrolu nad selom Sviridonovka u Donjecku

Ruska vojska preuzela je danas kontrolu nad selom Sviridonovka na teritoriji Donjecke Narodne Republike, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Sviridonovku su zauzele jedinice grupe "Centar", prenosi agencija TASS.

Sviridonovka je malo selo severozapadno od Lisičnog, koje su ruske trupe zauzele 12. avgusta.

Lukašenko: Trećina beloruske vojske poslata na granicu sa Ukrajinom

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da je gotovo trećina vojske te zemlje poslata na granicu sa Ukrajinom, a da je Kijev rasporedio više od 120.000 svojih vojnika duž granice. On nije precizirao koliko je beloruskih vojnika razmešteno na granici.

- Imajući u vidu njihovu agresivnu politiku, mi smo na određenim tačkama i u slučaju rata postavili našu vojsku duž čitave granice - rekao je Lukašenko u intervjuu za rusku državnu televiziju Rusija.

Foto: Profimedia

On je dodao da je belorusko-ukrajinska granica minirana kao nikada pre i da će ukrajinska vojska pretrpeti ogromne gubitke ako pokuša da je pređe, prenosi agencija Belta.

Govoreći o ukrajinskom upadu u rusku Kursku oblast, beloruski predsednik je rekao da će Rusija povratiti tu oblast po svaku cenu, kao i da bi eskalacija konflikta mogla dovesti do uništenja Ukrajine kao države.

Lukašenko: Rusija će „počistiti‟ ukrajinsku vojsku iz Kurske oblasti

Kijev je formirao moćne snage uz učešće plaćenika i Poljaka za napad na Kursku oblast, rekao je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko televiziji „Rosija“.

- U napadu na Kursku oblast nisu učestvovali neprofesionalci. Oni su bili sakupljeni sa cele linije razdvajanja, to su uglavnom bili ljudi koji su već prošli rat i ostali plaćenici, Poljaci – formirane su veoma moćne snage - rekao je Lukašenko.

Ukrajina napadom na Kursku oblast povećava ulog, što je pogrešno, smatra predsednik Belorusije.

Po njegovim rečima, eskalacija u Kurskoj oblasti predstavlja pokušaj da se Rusija natera da upotrebi oružje, uključujući nuklearno.

Beloruski lider je uveren da će Rusija "počistiti" ukrajinsku vojsku iz Kurske oblasti.

- Naravno, vojska i Putin će počistiti otuda ukrajinsku vojsku - rekao je on.

„Ahmat“ je zaustavio neprijatelja na svom sektoru u pravcu Kursk

Neprijatelj je zaustavljen u celom sektoru u pravcu Kursk, gde se nalaze specijalne snage Ahmat, rekao je u Telegram kanalu zamenik načelnika Glavne vojno-političke uprave Ministarstva odbrane Rusije general-major Apti Alaudinov.

- Na celom području gde se nalazimo neprijatelj je, u principu, zaustavljen. Neprijatelj očajnički pokušava da probije područje gde se nalazimo - rekao je on.

Šef UN obavešten o ukrajinskom kršenju vazdušnog prostora Belorusije

Stalni predstavnik Belorusije pri Ujedinjenim nacijama Valentin Ribakov sastao se sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom kako bi ga obavestio o kršenju beloruskog vazdušnog prostora od strane Ukrajine 9. avgusta 2024. godine i merama koje je beloruska strana preduzela u vezi sa tim, kako prenosi pres služba Ministarstva spoljnih poslova.

- Valentin Ribakov je istakao da je provokacija Ukrajine opasna akcija proširenja zone sukoba sa pokušajem da se u nju uvuče Belorusija, koja se uvek zalagala za rešenje krize i zaustavljanje krvoprolića - saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Ukrajinci uništili još jedan važan most u Rusiji

Ukrajinci su uništili još jedan važan most u Kursku. Riječ je o mostu preko rijeke Sejm, blizu sela Zvanoe.

Kao što se vidi na snimku, most je ozbiljno oštećen i praktično neupotrebljiv za saobraćaj.

Do sada su preko tog mosta redovno stizale ruske zalihe iz unutrašnjosti i verovatno je to razlog za napad na most. To je svakako značajan udarac za Ruse, ali i taktički potez Ukrajinaca, koji na ovaj način učvršćuju svoju poziciju duboko u Rusiji.

Vazduhoplovstvo Ukrajine objavilo je snimak porušenog mosta.

Ukrajinska vojska: Rusija je u avgustu lansirala treću balističku raketu na Kijev

Rusija je jutros u avgustu lansirala svoju treću balističku raketu na Kijev u avgustu, a preliminarni podaci pokazuju da je svo vazdušno oružje uništeno na prilazu gradu, saopštila je vojna uprava ukrajinske prestonice.

- Ovo je već treći balistički napad na prestonicu u avgustu, sa tačnom razmakom od šest dana između svakog napada - rekao je Sergej Popko, šef kijevske vojne administracije u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Prema preliminarnim informacijama, Rusi su ponovo, treći put zaredom, najverovatnije upotrebili severnokorejske balističke rakete, dodao je Popko, napominjući da su jedinice PVO Ukrajine uništile i jedan broj dronova koje je lansirala Rusija.

Obim napada nije odmah jasan, a Popko je rekao da trenutno nema izveštaja o žrtvama ili šteti.

Rojters nije mogao nezavisno da potvrdi vrstu lansiranih projektila. Svedok Rojtersa je rano u nedelju čuo eksplozije koje su zvučale kao sistem protivvazdušne odbrane.

PVO odbila ruski napad balističkim raketama na glavni grad

Ukrajinske jedinice protivvazdušne odbrane dejstvovale su kako bi odbile ruski vazdušni napad na Kijev, saopštila je vojna uprava glavnog grada.

Svedok je rekao Rojtersu da je čuo eksplozije, koje su zvučale kao dejstvo sistema PVO.

Upozorenje na vazdušne napade bilo je na snazi noćas u Kijevu i okolini, i većem delu centralne i severoistočne Ukrajine.

- Rusi su ponovo, treći put zaredom, najverovatnije upotrebili severnokorejske balističke rakete tipa KN-23. I ponovo snage i sredstva naše PVO nisu dozvolile neprijatelju da ostvari svoj cilj i pogodi Kijev. Prema preliminarnim podacima, balističke rakete su pogođene na prilazu prestonici - napominju u gradskoj upravi.

Eksplozije u Kijevu

 U Kijevu su se dogodile eksplozije usred vazdušnog napada, javio je ukrajinski TV kanal „Public“.

- U Kijevu se čuju zvuci eksplozija - navodi se u poruci objavljenoj na Telegram kanalu.

Grupa trupa „Zapad“ je za 24 sata zauzela 40 uporišta Oružanih snaga Ukrajine

Vojnici ruske grupe „Zapad“ zauzeli su 40 uporišta ukrajinskih vojnika u roku od 24 sata, izjavio je za RIA Novosti portparol grupe Ivan Bigma.

- Kao rezultat aktivnih operacija, motorizovane jedinice grupe trupa Zapad poboljšale su situaciju duž linije fronta i zauzele 40 neprijateljskih uporišta - rekao je on.

Ostaci oborenih dronova izazvali požar u skladištu dizela u Rostovskoj oblasti

U Rostovskoj oblasti noćas je došlo do požara u skladištu goriva, nakon što je ruska protivvazdušna odbrana oborila dronove, čiji su delovi pali na skladište i zapalili ga, izjavio je danas gubernator te ruske oblasti Vasilij Golubjev.

- Na jugozapadu Rostovske oblasti, PVO je odbio napad bespilotnih letelica. Usled pada ostataka na teritoriju skladišta u Proletarsku došlo je do požara kada se zapalio dizel - napisao je Golubjev na Telegramu.

Povređenih nije bilo, navodi TASS. Od početka napada na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Moskva svakodnevno saopštava o napadaima ukrajinskih dronova na pogranične i centralne delove Rusije.

Rostovska oblast se nalazi na zapadu Rusije, blizu granice sa Ukrajinom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRAMOTA! Novak Đoković grmi, nikada nije bio ovakav: Ovo je neverovatno! Apsurd!