MASOVNI PROTESTI OPOZICIJE U VENECUELI: Sporovi oko rezultata predsedničkih izbora od 28. jula se nastavljaju (FOTO)

Jovana Švedić

18. 08. 2024. u 08:29

PROTESTI održani u više od 350 gradova, uključujući i glavni grad Karakas, dok se sporovi oko rezultata predsedničkih izbora od 28. jula nastavljaju.

МАСОВНИ ПРОТЕСТИ ОПОЗИЦИЈЕ У ВЕНЕЦУЕЛИ: Спорови око резултата председничких избора од 28. јула се настављају (ФОТО)

Tanjug

Opozicioni demonstranti izašli su na ulice u glavnom gradu Venecueli, Karakasu, i u drugim gradovima širom sveta u subotu kako bi protestovali protiv rezultata izbora u zemlji od 28. jula, na kojima je ponovo izabran predsednik Nikolas Maduro.

Demonstracije su sazvane u više od 350 gradova, uključujući Buenos Ajres, Bogotu, Meksiko Siti, Madrid, Pariz, Sidnej,pa čak i Tokio.

Opozicija u južnoameričkoj zemlji traga za tim da vlada proglasi predsedničkog protivnika Edmunda Gonzaleza pobednikom izbora, koje je nacionalna izborna komisija dodelila Maduru.

Tanjug

Hiljade protestanata u Karakasu pojavilo se sa odštampanim izbornim brojevima, koje kažu da dokazuju pobedu Gonzaleza, i uzvikivali su „Nismo uplašeni“ i „Sloboda za Venecuelu“.

U Karakasu su proteste vodili opozicioni lider Marija Korina Mačado, koja je obratila okupljenima sa kamiona na kojem su bili i drugi opozicioni figure.

- Nećemo napustiti ulice. Došlo je vreme da se svakog glasa poštuje - rekla je ona.

Glavni grad zemlje bio je čvrsto obezbeđen policijom i vojskom tokom protesta.

Venecuelanska izborna komisija proglasila je Madura pobednikom izbora sa 52% glasova, dok opozicija tvrdi da njihov broj pokazuje da je Gonzalez dobio 67%.

Tanjug

U videu objavljenom na društvenoj mreži Iks, Gonzalez je zamolio Venecuelance koji žive u inostranstvu da budu „glas miliona“ „onih koji su ućutkani“ zbog „progona, hapšenja, ubistava i cenzure“, kako bi „krik za promenom u miru“ doprla do celog sveta.

Maduro je kritikovao Gonzaleza tokom događaja koji je vodio u subotu popodne, samo nekoliko sati nakon što je opozicija pozvala na proteste.

Tokom događaja, predsednik je osudio svog političkog rivala koji se sklonio zbog pretnji hapšenjem.

- Gde se krije Edmundo Gonzalez? Zašto ne pokazuje svoje lice? Zar je dobio nagradu da se sakrije u pećini? Može li biti da je dobio nagradu za skrivanje?- pitao je Maduro.

Najmanje 25 ljudi je poginulo u protestima koji su počeli posle izbora, sa skoro 200 povređenih i više od 2.400 uhapšenih.

Mnoge zemlje pozivaju na potpuno objavljivanje rezultata izbora.

BONUS VIDEO:

MAGIČNA ETNA: Pogledajte spektakularnu erupciju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FILIPO: Moramo da napustimo NATO