PANIKA U IZRAELU: Dronovi uočeni iznad kuće premijera Netanijahua, momentalno dignuta avijacija

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

18. 08. 2024. u 12:11

RADARSKI sistemi izraelskih pomorskih snaga uočili su neidentifikovanu letelicu kod obale Cezareje, grada u kojem premijer Benjamin Netanijahu ima kuću na plaži, zbog čega su u tom području odmah dignuti borbeni avioni Izraelskih odbrambenih snaga (IDF).

ПАНИКА У ИЗРАЕЛУ: Дронови уочени изнад куће премијера Нетанијахуа, моментално дигнута авијација

Foto: Profimedia

List Izrael hajom, čiji su vlasnici inače Netanijahuovi politički donatori, objavio je danas da se sve ovo dogodilo u petak i da su lovci dignuti zbog zabrinutosti da je u pitanju pokušaj Hezbolaha da dronom snimi premijerovu kuću.

Navodi se da je raketni brod IDF pre dva dana patrolirao u vodama kod Cezareje i prijavio da sumnjiva letelica lebdi u blizini.

Zvaničnici su prvo posumnjali da je u pitaju špijunski dron koji je poslala islamistička organizacija iz Libana koja ima podršku Irana i da je cilj Hezbolaha da napravi snimke Netanijahuovog letnjikovca.

Iako su radarski sistemi otkrili neidentifikovanu letelicu, druga nadzorna oprema nije potvrdila prisustvo drona, ali su borbeni avioni ipak upućeni na tu lokaciju i nisu ništa našli.

Izvori Izrael hajoma iz IDF smatraju da se verovatno radilo o lažnoj uzbuni, pošto radarski sistemi ponekad jato ptica ili druge objekte registruju kao pretnju.

Navodi se da, uprkos tome što nije bilo vizuelne potvrde, neimenovani zvaničnici IDF nisu u potpunosti odbacili mogućnost da se zaista radilo o maloj bespilotnoj letelici lansiranoj iz Libana.

Izvori izraelskog lista potvrdili su da Netanijahu nije bio u kući u trenutku incidenta.

Iz premijerovog kabineta je samo kratko saopšteno da je "utvrđeno da je u pitanju bila lažna uzbuna".

(Kurir/Israel Hayom)

BONUS VIDEO: RUSI NA POZICIJI  - Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FILIPO: Moramo da napustimo NATO