STVORIO SE VELIKI RED ONIH KOJI BI ŽELELI DA SE PRIDRUŽE: I Azerbejdžan želi u BRIKS

Novosti onlajn

18. 08. 2024. u 17:05

AZERBEJDžAN bi želeo da se pridruži BRIKS-u i na tom pitanju se radi, izjavio je ambasador republike u Moskvi Polad Bulbulogli za ruske medije uoči posete ruskog predsednika Vladimira Putina Bakuu.

СТВОРИО СЕ ВЕЛИКИ РЕД ОНИХ КОЈИ БИ ЖЕЛЕЛИ ДА СЕ ПРИДРУЖЕ: И Азербејџан жели у БРИКС

Foto: Shutterstock/Ilustracija

„Stvorio se veliki red onih koji bi želeli da se pridruže BRIKS-u. Azerbejdžan je zaista izrazio takvu želju. O tome smo razgovarali sa ruskim kolegama, ali i to je proces i radi se na tom pitanju“, rekao je ambasador, upitan da li je Baku podneo zvaničan zahtev za ulazak u BRIKS.

Kako je Kremlj saopštio, predsednik Rusije Vladimir Putin boraviće u poseti Azerbejdžanu 18. i 19. avgusta gde će se sastati sa liderom republike Ilhamom Alijevom.

Predsednici će razmeniti mišljenja o aktuelnim pitanjima regionalne i međunarodne politike, kao i o odnosima Bakua i Jerevana. Rusija je saopštila da je spremna da nastavi da doprinesi normalizaciji odnosa između Azerbejdžana i Jermenije. U saopštenju uoči Putinove posete se navodi da se strateško partnerstvo Moskve i Bakua dinamično razvija na osnovu principa prijateljstva, dobrosusedskih odnosa i uzajamnog poštovanja.

BRIKS su osnovali Brazil, Rusija, Indija i Kina 2006. godine, a Južnoafrička Republika im se pridružila 2011. godine. Prvog januara 2024. godine Egipat, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Etiopija postali su punopravni članovi organizacije. Ove godine grupom predsedava Rusija. Glavni događaj biće samit BRIKS-a od 22. do 24. oktobra u Kazanju.

BONUS VIDEO:

RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FILIPO: Moramo da napustimo NATO