BAJDEN PRVI TAPŠE KAMALU PO RAMENU: U Čikagu danas počinje Demokratska nacionalna konvencija koja traje do četvrtka

A.Vojinović

19. 08. 2024. u 06:45

DVORANA "Junajted centra" u Čikagu od danas do četvrtka biće domaćin ovogodišnje Demokratske nacionalne konvencije na kojoj će aktuelna potpredsednica SAD Kamala Haris i guverner Minesote Tim Vols formalno prihvatiti nominacije za predsednika i potpredsednika za nastupajuće izbore zakazane za 5. novembar.

БАЈДЕН ПРВИ ТАПШЕ КАМАЛУ ПО РАМЕНУ: У Чикагу данас почиње Демократска национална конвенција која траје до четвртка

Tanjug

Glavni grad američke savezne države Ilinois tokom naredna četiri dana dočekaće na hiljade demokrata iz čitave zemlje koji će doći da podrže svoje kandidate u samom špicu jedne od najturbulentnijih kampanja u istoriji "plave" partije. Prvog dana konvencije okupljenima će se obratiti predsednik SAD Džozef Bajden.

Nakon povlačenja aktuelnog šefa Bele kuće iz trke za reizbor 21. jula kada je, istovremeno, baklju predao svojoj zamenici Kamali Haris, predloživši je za novog predsedničkog kandidata, demokrate su ubacile u petu brzinu kako bi ona što pre zauzela njegovo mesto. Virtuelnim glasanjem početkom avgusta dobila je potrebnu količinu glasova od delegata i krenula u agresivniju kampanju.

Na konvenciji će tako samo biti potvrđena njena kandidatura za novog šefa Bele kuće, dok će Harisova koja je tokom minule tri i po godine provedene u senci svoga šefa imati priliku da traži podršku birača na glavnom stranačkom događaju u kampanji koji će se sa posebnom pažnjom pratiti ne samo u zemlji, već i sa svih meridijana.

Foto: Profimedia

Na otvaranju Nacionalne demokratske konvencije u Čikagu koja se održava pod sloganom "Za ljude, za našu budućnost" danas će sve oči biti uperene u Bajdena, koji će kao lider partije prvi obratiti kolegama. Očekuje se da će šef Bele kuće, koji je pod pritiskom partijskih saradnika i zvučnih donatora morao da se povuče iz kampanje za drugi mandat, izneti argumente zašto Harisova treba da bude izabrana za 47. predsednika SAD. Takođe, predviđa se da će se tokom obraćanja predsednik SAD osvrnuti na dostignuća koja je zajedno sa Kamalom postigao tokom prvog mandata, te naglasiti potrebu da u novembru poraze lidera republikanaca Donalda Trampa.

- Očekuje se da će predsednik govoriti o tome kako smo u borbi za dušu Amerike obezbedili da je demokratija pobedila i da je ostvarena, a sada, sa Kamalom Haris i Timom Volsom, moramo da obezbedimo njeno očuvanje. Nasledili smo seriju kriza, izašli jači nego kada smo u njih ušli i spremni smo za budućnost beskrajnih mogućnosti - naveli su Bajdenovi saradnici za Si-En-En, ali i dodali da je predsednik SAD zadovoljan zamahom Kamaline kampanje.

Najavljuju proteste zbog Gaze

NA hiljade aktivista će, takođe, doći u Čikago ove nedelje kako bi protestovali protiv rata u Gazi, zabrani abortusa, te skrenuti pažnju na ekonomske probleme, preneli su juče američki mediji. Očekuje se da će demonstracije biti održavane svakog dana i da će se pretežno fokusirati na zahteve za prekid vatre u palestinskoj enklavi. Organizatori najavljuju da će revolt na čikaškim ulicama izraziti najmanje 20.000 aktivista, uključujući studente koji su protestovali zbog rata u kampusima američkih koledža.

Dok se u petak spremao da se ukrca na avion ka svom odmaralištu u Kemp Dejvidu, novinari su Bajdena pitali koja je njegova poruka demokratama pred nastupajuću konvenciju, na šta im je on odgovorio - "Pobeda". Iste večeri na bini će se pojaviti i prva dama Džil Bajden.

Očekuje se da će na događaju prisustvovati i drugi članovi predsedničke porodice, te bivši predsednici SAD Barak Obama i Bil Klinton, kao i Hilari Klinton, Trampova suparnica na predsedničkim izborima 2016. godine i nekadašnja državna sekretarka. U sredu će govor održati kandidat za potpredsednika Tim Vols, dok će u četvrtak, poslednjeg dana, za govornicom arene koja tokom godine dočekuje NBA igrače biti Kamala Haris.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FILIPO: Moramo da napustimo NATO