RUSKA FLOTA “ODBILA” NAPAD POMORSKIH DRONOVA: Pacifička flota vežbala sa mornaricom Severne Koreje

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

18. 08. 2024. u 18:00

RUSKO ministarstvo odbrane je nedavno otkrilo da su posade na korvetama Pacifičke flote [PF] učestvovale u vežbama za suzbijanje bespilotnih površinskih vozila [USV] od hipotetičkog neprijatelja.

РУСКА ФЛОТА “ОДБИЛА” НАПАД ПОМОРСКИХ ДРОНОВА: Пацифичка флота вежбала са морнарицом Северне Кореје

Foto Tanjug/AP


To se dogodilo u zalivu Petra Velikog, koji se nalazi u blizini obala Rusije i Severne Koreje.

Tokom ovih vežbi, borbene posade su identifikovale više malih ciljeva koji su se približavali grupi Pacifičke flote na moru, prema izveštajima ruske vojske. Posade su formulisale precizne procedure za identifikaciju i neutralisanje ovih pretnji, primenjujući tehnike gađanja sektora za upravljanje napadom USV velikih razmera.

Među korvetama koje su učestvovale u vežbi su bili Heroj Ruske Federacije Aldar Cidenžapov, Rezki, Gromkij i Perfekt.

-Posade mitraljeza sa brodova Pacifičke flote rutinski vežbaju odbrambene zadatke kako bi osigurali automatsku spremnost za odgovor. Obuka uključuje i standarde gađanja iz mitraljeza, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije. Ova obuka je usklađena sa širom strategijom borbene obuke flote, prema zvaničnicima Moskve.

Foto MoD Rusije

Noćni napadi bespilotnih ukrajinskih površinskih brodova postali su značajno pitanje za rusku Crnomosku flotu. Ovo nije sasvim novo; ovi ukrajinski napadi su pokazali izuzetno visoku stopu uspeha. Rusija je izgubila brojna plovila svoje Crnomorske flote zbog ove noćne taktike, koja koristi slabu vidljivost i obično smanjuje spremnost posade tokom ovih sati.

Zanimljivo je da je efikasnost ove taktike privukla pažnju lokalnih ruskih preduzeća. Denis Oslomenko, generalni direktor laboratorije PPSH, pomenuo je da Moskva traži sisteme za termoviziju kako bi ojačala odbranu svoje Crnomorske flote. Iako ovi sistemi neće u potpunosti zaustaviti ukrajinske napade, Oslomenko veruje da bi mogli značajno da smanje stopu uspeha. Laboratorija PPSH je poznata po razvoju termovizijskih kamera, sočiva i nišana.

Vredi napomenuti da ovo nije prvi poduhvat Rusije u vežbama protiv pomorskih dronova. Ruska Pacifička flota je u proleće izvela vežbu velikih razmera usmerenu na borbu protiv pomorskih dronova. Moskva je odlučila da ne otkriva detalje o vežbi, ali je u maju primećeno da ruske snage gađaju dronove pomoću mitraljeza i jurišnih pušaka.

Na fotografijama napravljenim u maju 2024. možete uočiti mitraljez DShK, model koji je u upotrebi od 1938. godine, zajedno sa mornarima koji pokušavaju da gađaju mete koristeći konvencionalne mitraljeze.

Foto MoD Rusije

Svakako, svaki mornar igra ključnu ulogu u odbrani svog plovila. Međutim, podiže obrve zašto se jurišne puške Kalašnjikov koriste kada se ruski brodovi mogu pohvaliti naprednim brzometnim artiljerijskim sistemima poput AK-630.

U vežbi u blizini Severne Koreje, na drugoj strani ruske teritorije — Baltika — Moskva je naredila odlazak borbenih brodova lovaca minska iz Baltičke flote. Vojska u Moskvi je saopštila da je posada malog protivpodmorničkog broda Aleksin iz Baltičke pomorske baze uspešno izvela operacije polaganja mina u okviru svojih zadataka na kursu i takođe usavršila svoje veštine protivvazdušne odbrane.

Foto MO Ukrajine

-Borbena jedinica za mine i torpeda bavila se zadacima kao što su postavljanje plutajućih i mina na dnu, kao i lociranje i neutralisanje lažnih neprijateljskih podmornica koristeći simulirana torpeda, projektile i bombe“, navodi rusko Ministarstvo odbrane. Pored toga, posada je vežbala gađanje iz artiljerijskih sistema AK-630 i AK-176, koristeći specijalne svetleće projektile koje je lansirala samohodna haubica Gvozdika kalibra 152 mm sa obale Kalinjingradske oblasti. Vežbali su i uništavanje plutajućih mina.

Tokom ovih artiljerijskih vežbi rigorozno su poštovane sve mere bezbednosti. Podršku tokom borbenih vežbi pružili su površinski i pomoćni brodovi Baltičke flote, navodi se u ruskom saopštenju.

(bulgarianmilitary.com/Bojko Nikolov)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A POSLE PROKLETA JE AMERIKA: NBA liga se oglasila o Nikoli Jokiću (i ne samo o njemu)