SAD DEMONSTRIRA SILU U EVROPI: Lovci F-35 na munjevitoj misiji, uvežbavali gađanje ciljeva (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

18. 08. 2024. u 19:11

TREĆI put ove godine Vazdušna komanda NATO-a izvodi vežbu F2T2 u oblasti Baltika, koja podrazumeva gađanje ciljeva koji se pojavljuju za veoma kratko vreme.

САД ДЕМОНСТРИРА СИЛУ У ЕВРОПИ: Ловци Ф-35 на муњевитој мисији, увежбавали гађање циљева (ВИДЕО)

Foto USAF/Vojska SAD

Kao i u prethodnim vežbama, centralni deo su predstavljali lovci F-35 i avioni za dopunu gorivom u vazduhu.

Lovci F-35A Lajting 2 i KC-135 Stratotanker avioni za dopunjavanje goriva američkih vazduhoplovnih snaga, kao i avioni F-35 kojima upravljaju saveznici iz NATO-a „učestvovali su u utorak u vežbi pronalaženja, obeležavanja, praćenja i ciljanja nad Poljskom (engleski find, fix, track, and target – skraćeno F2T2)”.

Američki F-35 su došli iz 48. borbenog krila, dok su KC-135 iz 100. krila za punjenje gorivom, oba raspoređena u Velikoj Britaniji u Lakenhitu i Mildenholu.

Aktivnosti obuke F2T2 imaju kao scenarije otkrivanje i identifikaciju vremenski osetljivih ciljeva korišćenjem senzora raspoređenih u svim borbenim okruženjima i gađanje ciljeva odgovarajućim oružjem, takođe bez obzira na okruženje u kojem se to oružje nalazi.

-Vežbe F2T2 su operacije sa više domena koje mogu uključiti učesnike iz vazdušnih, kopnenih, pomorskih, sajber i svemirskih domena. U ovoj vežbi su korišćeni saveznički avioni SAD i NATO-a za lociranje zamišljenih ciljeva (vežba) i saopštavanje lokacija cilja kopnenim sredstvima sa mogućnošću udara u zadatom vremenskom roku, saopštile su vazduhoplovne snage SAD u Evropi, 15. avgusta.

Druge dve vežbe F2T2 2024. godine takođe su održane u baltičkom vazdušnom prostoru, prva u februaru, takođe iznad Poljske, a druga u maju, na području baltičkih zemalja.

Iako je opšti scenario tri vežbe bio sličan, svaka od njih je imala svojih specifičnosti.

Vežba u februaru uključivala je uočavanje cilja pomoću NATO E-3A AWACSCS aviona za osmatranje i rano upozoravanje na cilj koji će “gađati” američki i holandski F-35.

Vežba u maju okupila je, pored američkih i holandskih F-35, i američke lovce F-16 iz vazduhoplovne baze Špangdalem u Nemačkoj. Neki od aviona su izvršili misiju traženja i identifikacije cilja, dok su drugi izvršili udar.

Za razliku od prethodnih, u avgustu su američki i njima saveznički avioni F-35 otkrili i identifikovali metu čije su koordinate prenete na kopneno oružje.

F-35A

F-35A se naziva CTOL verzija. Ovo je skraćenica za „Konvencionalno poletanje i sletanje“. Ovaj opis ima za cilj da ga uporedi sa glavnom razlikom između njega i B i C varijante, što je način na koji se njime upravlja i primenjuje.

Model A se najlakše razlikuje od drugih modela F-35 po blisteru na gornjoj levoj strani za njegov unutrašnji GAU-22/A top tipa Gatling. (B i C modeli nemaju unutrašnje topove). Kao i model B, F-35A ima manje krilo.

Model A je jedina varijanta F-35 sa rezervoarom za punjenje goriva na leđnoj kičmi. Oznake su jasno vidljive iz pogleda odozgo.

F-35 LAJTING 2 UKRATKO

Lokid Martin F-35 višenamenski lovac (takođe poznat kao Lajting 2) bio je kandidat za program Joint Strike Fighter, koji je trebalo da zameni postojeće tipove aviona konvencionalnim lovcem. Ovaj koncept je predstavljen američkom vazduhoplovstvu.

Cilj ovog programa bio je kombinovanje konvencionalnih lovaca za Vazduhoplovstvo SAD, brodskih katapultnih aviona za američku mornaricu i lovaca za kratko uzletanje i vertikalno sletanje za Korpus američkih marinaca.

Avion F-35 je ranije bio poznat kao X-35 a pobedio je u konkurenciji sa Boingom X-32. Prvi prototip X-35A pojavio se 2000. godine. Razvoj ovog aviona uglavnom su finansirale SAD, uz dodatna sredstva vlada Velike Britanije i drugih partnerskih zemalja.

Generički F-35 ima sličnu konfiguraciju kao F-22 sopstvenog dizajna kompanije Lokid Martin, ali je nešto manji i ima jedan motor. Avion sa jednim motorom je jeftiniji za proizvodnju i održavanje, ali na račun manjeg borbenog opterećenja i performansi.

F-35 koristi stelt tehnologiju koja smanjuje njegov radarski presek i tako otežava otkrivanje radarom. Trenutno je jedan od najnaprednijih lovaca na svetu. U SAD, samo se F-22 Raptor smatra moćnijim, međutim nije im ni ista svrha.

Takođe, F-35 je drugi pravi lovac 5. generacije posle F-22. Najnoviji kineski i ruski lovci, poput Čengdu J-20 ili Su-57, po tehnologiji polako dostižu F-35.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FILIPO: Moramo da napustimo NATO