VARŠAVA NE PRIZNAJE KRIVICU: Oglasio se kabinet predsednika - Neosnovane sugestije da je Poljska pomogla u sabotaži gasovoda Severni tok

Novosti onlajn

18. 08. 2024. u 20:30

POMOĆNIK poljskog predsednika Mješko Pavlak izjavio je danas da su neosnovane sugestije koje je izneo bivši šef nemačke obaveštajne službe August Haning da je Poljska podržala ukrajinske vlasti u planiranju i sprovođenju sabotaže na ruskom gasovodu Severni tok 2022. godine.

ВАРШАВА НЕ ПРИЗНАЈЕ КРИВИЦУ: Огласио се кабинет председника - Неосноване сугестије да је Пољска помогла у саботажи гасовода Северни ток

foto: Epa

Pavlak je rekao za poljsku agenciju PAP da je Haning bio šef nemačke obaveštajne službe kada je nemački kancelar bio Gerhard Šreder i kada je počela izgradnja gasovoda Severni tok 1, navodeći da je Haning imao "važnu" i "sramnu" ulogu u toj investiciji.

Nemački mediji objavili su ove sedmice da su nemački tužioci identifikovali ukrajinskog instruktora ronjenja kao ključnog osumnjičenog za sabotažu na Severnom toku i da su izdali nalog za njegovo hapšenje u Poljskoj. Poljski tužioci rekli su za Rojters da je Poljska dobila taj nalog, ali da je osumnjičeni napustio zemlju.

Foto Tanjug/AP

- Jedina stvar koju sada treba da urade svi inicijatori i pokrovitelji sabotaža na Severnom toku 1 i 2 je da se izvine i ćute - napisao je poljski premijer Donald Tusk na platformi X u subotu.

Tusk se nije direktno osvrnuo na navode o umešanosti Poljske u sabotažu, navodi Rojters.

Vol strit džurnal objavio je u četvrtak da je privatni biznismen finansirao sabotažu Severnog toka, koju je nadgledao general na vrhunskom položaju u Ukrajini. Ukrajina poriče bilo kakvu umešanost. Severni tok je bio glavni gasovod za transport ruskog gasa do Nemačke ispod Baltičkog mora pre invazije Rusije na Ukrajinu. Haning je rekao za Velt ove sedmice da veruje da su postojali dogovori između predsednika Poljske i Ukrajine o izvršenju sabotaže.

BONUS VIDEO:

RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FILIPO: Moramo da napustimo NATO