''RUSIJA NE NAMERAVA DA PRIHVATI TAKVO STANJE STVARI'': Moskva uputila prigovor Nemačkoj u vezi sa istragom o Severnom toku

Novosti online

19. 08. 2024. u 08:50

RUSIJA je zvanično uputila prigovor Nemačkoj u vezi sa istragom o dizanju u vazduh gasovoda „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ i traži pregovore o ispunjavanju međunarodnih obaveza Berlina u borbi protiv terorizma, izjavio je direktor trećeg evropskog odeljenja Ministarstva spoljnih poslova Rusije Oleg Tjapkin.

РУСИЈА НЕ НАМЕРАВА ДА ПРИХВАТИ ТАКВО СТАЊЕ СТВАРИ: Москва упутила приговор Немачкој у вези са истрагом о Северном току

Foto AP

Diplomata je u intervjuu za Sputnjik podsetio da su nemačke vlasti stavile na poternicu jednog od navodnih izvršilaca terorističkih akata na Baltičkom moru, koji ima ukrajinsko državljanstvo.

- Sudeći po tome što nemački mediji dugo i metodski plasiraju tezu da ti pojedinci nisu povezani ni sa jednom državom, nemačka istraga će biti zatvorena bez identifikacije pravih nalogodavaca eksplozija na 'severnim tokovima', odnosno Nemačka će to zatvoriti u tišini - rekao je on.

Rusija ne namerava da prihvati takvo stanje stvari, naglasio je Tjapkin.

- Pokrenuli smo pitanje o ispunjavanju obaveza Nemačke i drugih uključenih zemalja, koje proizilaze iz konvencija UN o borbi protiv terorizma. S tim u vezi, odgovarajući prigovor je zvanično podnet bilateralnim putem, uključujući i Berlinu - rekao je on.

Moskva zahteva pregovore u skladu sa aktuelnim međunarodnim propisima, a dalji koraci zavisiće od reakcije Zapada, zaključio je diplomata.

Podsetimo, ranije je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila da temom istrage o diverzijama na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ Zapad skida sa sebe odgovornost.

Kompanija „Nord strim 2 AG“ je 26. septembra 2022. godine saopštila da se na jednom od krakova „Severnog toka 2“ (napunjenog tehničkim gasom nakon izgradnje) dogodila vanredna situacija u vodama Danske u blizini ostrva Bornholm, praćena naglim padom pritiska. Uzroci nisu poznati, uviđaj je u toku, precizirali su iz kompanije.

Zatim je operator gasovoda „Severni tok“, „Nord strim AG“, prijavio da je smanjen pritisak na oba kraka (rad gasovoda prekinut je krajem avgusta, ali je on ostao napunjen gasom).

Uzroci takođe nisu poznati.

Rad gasovoda „Severni tok“ obustavljen je krajem avgusta iste godine zbog problema sa remontom „Simensovih“ turbina izazvanih sankcijama Zapada. Međutim, gasovod je ostao napunjen gasom.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: HAPŠENjE U MOSKVI: Sumnja se da je priveden jedan od terorista

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALEN DELON SE GRUDVA U BEOGRADU: Fotografija glumca iz naše prestonice koja je obišla ceo svet