AMERIČKI HIPERSONIČNI PROBLEMI: Oružja nema - Godine napora i potrošene milijarde nisu dale rezultat (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

19. 08. 2024. u 20:45

S OBZIROM da Sjedinjene Države još uvek kaskaju u hipersoničnoj trci sa Rusijom i Kinom, nadzorno telo američkog Kongresa je označio neke ključne tehnološke nedostatke u hipersoničnom programu američke vojske „Dark Eagle“.

АМЕРИЧКИ ХИПЕРСОНИЧНИ ПРОБЛЕМИ: Оружја нема - Године напора и потрошене милијарде нису дале резултат (ВИДЕО)

Foto US Army

Čak i dok se prvo hipersonično oružje američke vojske navodno bliži kraju svog završnog testiranja, Kancelarija za odgovornost američke vlade (GAO) je sugerisala da bi programi koji razvijaju hipersoničnu tehnologiju za vojsku i druge grane mogli da se ugledaju i izvuku pouke od najboljih primera u industriji.

U najnovijem izveštaju, novinarima se obratio podsekretar vojske, Gejb Kamariljo, te saopštio obećavajuće vesti, da je LRHW, zajednički projekat sa hipersoničnim programom za konvencionalni brzi udar (CPS) američke mornarice, zakazan za raspoređivanje, izvestio je Džejns.

-Radujemo se njegovom konačnom raspoređivanju na teren, izjavio je Kamariljo 8. avgusta na konferenciji Instituta za nove tehnologije Nacionalnog odbrambenog industrijskog udruženja (NDIA).

Foto US Army

Ova optimistična izjava je usledila nekoliko nedelja nakon što je izveštaj GAO iz jula 2024. tvrdio da je digitalni inženjering nedovoljno iskorišćen od strane usluga u celini, što bi moglo da utiče na rasporede i troškove.

Izveštaj GAO pod nazivom „Hipersonično oružje: Ministarstvo odbrane bi moglo da smanji troškove i raspored ugledavši se na vodeće prakse“, objavljen 29. jula, otkrio je da iako bi hipersonično oružje moglo predstavljati budućnost tehnologije, najmanje četiri od šest trenutnih razvojnih programa u Pentagonu ne koriste u potpunosti moderne i napredne tehničke metodologije.

-Godine truda i milijarde dolara potrošene na razvoj hipersoničnog oružja donele su značajan napredak, ali Ministarstvo odbrane tek treba da rasporedi svoj prvi operativni sistem hipersoničnog oružja. Ipak, čak i raspoređivanje ovih prototipova neće osigurati efikasnu ili pristupačnu sposobnost, naveo je GAO.

U izveštaju se navodi da četiri od šest programa ne koriste moderne razvojne metode, kao što su digitalni blizanci i digitalni inženjering.

Digitalni blizanac (digital twin) je virtuelni model koji replicira podešavanje, funkcionalnost i ponašanje računarskog sistema. Prema GAO-u, ovaj virtuelni model se može nadograditi kada se dodaju nove funkcije. Dalje je rečeno da ova i druge metode digitalnog inženjeringa štede novac i vreme.

Pored toga, u izveštaju se navodi da je mornarica sada koristila ove najsavremenije metode u svojim konvencionalnim programima protivpovršinskog ratovanja Prompt Strike i Hipersonične vazdušne ofanzive.

U izjavi je pisalo: „Samo hipersonični raketni program dugog dometa i konvencionalno oružje za brzi udar mornarice redovno komuniciraju sa korisnicima. Direktna i blagovremena saradnja sa korisnicima je od suštinskog značaja za određivanje najbitnijih mogućnosti za uključivanje u minimalno održiv proizvod.”

Izveštaj možda neće nagovestiti dobro za Program hipersoničnog oružja dugog dometa američke vojske, takođe popularno poznat kao Dark Eagle (Tamni orao), za koji se očekivalo da će biti prvo hipersonično oružje koje će Vašington upotrebiti.

 

IAKO OBEĆAVAN NEKOLIKO PUTA, DARK EAGLE JOŠ ČEKAMO

Iako Sjedinjene Države ubrzavaju napore da razviju hipersonične sposobnosti uporedive sa onima svojih rivala, Rusije i Kine, još nisu uspešno rasporedile svoje operativno hipersonično oružje.

Čini se da je LRHW značajno pogođen, a američka vojska ne uspeva da rasporedi oružje na vreme i tako pokazuje tehnološke nedostatke, kao što je istaknuto u nedavnom izveštaju GAO.

Prethodni GAO izveštaj nosio je takođe loše vesti: “Hipersonično oružje dugog dometa američke vojske je odloženo”.

Prema izveštaju koji je objavila Vladina kancelarija za odgovornost 17. juna, američka vojska neće moći da postavi svoju prvu LRHW bateriju do fiskalne 2025. godine zbog problema sa lanserom i sekvencom lansiranja novog hipersoničnog sistema dugog dometa.

LRHW je raketa srednjeg dometa koja se lansira iz prikolice. Njen navodni predviđeni domet je više od 2700 km. Uređaj ima za cilj da dostigne izuzetno veliku brzinu od 17 maha, a kao što znate sve preko 5 maha se smatra „hipersoničnom“.

Nadzorni organ je primetio da čak i uz uspešno pokretanje, usluga može naići na probleme, što ukazuje da bi moglo doći do daljih kašnjenja. Zvaničnici službe rekli su GAO-u da bi moglo biti više kašnjenja programa zbog zabrinutosti u vezi sa performansama projektila tokom testiranja leta.

Nedostaci u programu su značajni jer je hipersonični program američke vojske već neko vreme opterećen kontroverzama i kašnjenjima.

U septembru 2023. godine, vojska je priznala da neće ispuniti svoj prvobitni cilj postavljanja prve baterije do kraja fiskalne 2023. godine.

Od 2021. godine, LRHW je doživeo nekoliko neuspeha na testovima, od kojih su neki pripisani kvarovima na raketama. Prema GAO-u, dva testa u 2023. godini bila su moguća.

Iako Kina i Rusija odavno imaju nekoliko hipersoničnih oružja, tehnološke prepreke sprečavaju SAD da ostvare svoj cilj posedovanja hipersoničnog oružja.

Na primer, američko vazduhoplovstvo (USAF) je moralo da zvanično otkaže program AGM-183A vazdušno lansiranog oružja za brzo reagovanje (ARRW) nakon niza neuspešnih testova. USAF je stavio značajan naglasak na razvoj hipersonične napadne krstareće rakete (NASM), ali je ovo oružje još daleko od raspoređivanja.

Foto printskrin YouTube/Lockheed Martin

Bez obzira na sve nabrojano, LRHW je postao okosnica američkiog hipersoničnog programa. U junu, jedinica američke vojske dodeljena regionu Indo-Pacifika lansirala je svoje prve hipersonične rakete tokom vežbe koju je organizovala mornarica.

Dana 25. i 27. juna, Bravo baterija za dejstvo velikog dometa pokazala je svoju sposobnost da integriše i poboljša efikasnost koristeći Dark Eagle ili hipersonično oružje velikog dometa.

Američka vojska dodelila je kompaniji Lockeed Martin ugovor od 756 miliona dolara za unapređenje sposobnosti LRHW, zemaljskog hipersoničnog sistema oružja u zemlji.

SAD bi trebale da reše tehnološke probleme i brzo primene hipersonično oružje, posebno u svetlu rastuće trke u naoružanju koje stvaraju politikom na koju smo navikli.

Kao i u nekim drugim oblastima, zabrinutost u SAD sa pravom raste u vezi sa sporim tempom istraživanja hipersoničnog oružja, posebno u svetlu značajnog napretka koje su postigle njima rivalske nacije. Opasna je jedino činjenica da se mora zadržati liderstvo bez obzira na globalni ceh koji svima nama stiže na naplatu.

Iako su pohvalili američku vojsku što je omogućila povratne informacije u razvoj svog hipersoničnog oružja dugog dometa (LRHW), Kancelarija za odgovornost američke vlade je upozorila da bi vojska mogla da koristi više digitalnog inženjeringa kako bi ubrzala raspoređivanje i smanjila troškove.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DRAGANA MIĆALOVIĆ U SUZAMA: Glumica briznula u plač - Bliži se kraj ovom haosu (FOTO)