NESTAO "BRITANSKI BIL GEJTS": Strahuje se da je milijarder među žrtvama brodoloma u Italiji

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

19. 08. 2024. u 16:37

MAJK Linč, britanski tehnološki preduzetnik poznat i kao "britanski Bil Gejts", nestao je nakon prevrtanja broda jutros u Italiji, javio je BBC.

НЕСТАО БРИТАНСКИ БИЛ ГЕЈТС: Страхује се да је милијардер међу жртвама бродолома у Италији

Foto: Printskrin/jutjub/ Adnkronos

Izvori bliski situaciji takođe su potvrdili da je njegova supruga, Anđela Bakarez, spasena.

BBC je pregledao korporativne evidencije vezane za jedrilicu "Bajezian" i otkrio da je luksuzna jahta povezana sa suprugom Majka Linča, britanskog biznismena za kojeg se navodi da je među nestalima.

Prema Equasis-u, pomorskoj bazi podataka, jedrilica je u vlasništvu kompanije Revtom, registrovane na ostrvu Man.

Najnoviji godišnji izveštaj kompanije podnet je u aprilu pri Registru kompanija Ostrva Man. U izveštaju se Anđela Bakarez navodi kao jedini legalni vlasnik, sa adresom u Londonu.

Bakarez je bila među 15 spasenih osoba, prenosi izvor za novinsku agenciju AFP.

Britanski biznismen Majk Linč, za kojeg se navodi da je nestao nakon što je luksuzna jahta potonula kod obale Sicilije, stekao je bogatstvo u IT industriji.

Linč je 1996. godine u Kembridžu suosnovao softversku kompaniju Autonomy, koja se brzo proširila i postala jedna od vodećih tehnoloških firmi u Velikoj Britaniji.

Uspeh njegove kompanije doveo je do toga da je prodata tehnološkom gigantu Hewlett-Packard za 11 milijardi dolara (8,6 milijardi funti) 2011. godine - u poslu u kojem je Linč zaradio 500 miliona funti (647 miliona dolara).

Međutim, ta akvizicija se ubrzo raspala, pošto su se pojavila pitanja u vezi s ogromnom cenom.

Samo godinu dana kasnije, HP je smanjio vrednost kompanije Autonomy na 8,8 milijardi dolara, tvrdeći da je Linč preuveličao njenu vrednost.

Usledile su godine pravnih bitaka, koje su kulminirale time što su američki tužioci 2018. godine podneli optužbe protiv Linča.

Tužioci su ga optužili da je naduvao vrednost firme koristeći retroaktivne ugovore kako bi zavarao podatke o prodaji kompanije, da je prikrio gubitke firme u preprodaji hardvera i da je zastrašivao ili podmićivao ljude koji su ukazivali na probleme.

Na kraju je izručen SAD-u 2022. godine da bi se suočio sa suđenjem - proces koji je kulminirao njegovim oslobađanjem u junu.

U intervjuu za BBC ranije ovog meseca, Linč je izjavio: "Razlog zbog kojeg sam ovde, budimo iskreni, nije samo zato što sam bio nevin... već zato što sam imao dovoljno novca da ne budem pometen u procesu koji je postavljen da vas zbriše."

Podsetimo, luksuzna jahta sa 22 osobe na brodu potonula je kod Palerma tokom tornada - veruje se da su četvoro od sedam nestalih britanski državljani, a pronađeno je jedno telo.

Hitna potraga pokrenuta je za 22 osobe koje su nestale nakon što je luksuzna jahta potonula kod obale Palerma, u južnoj Italiji.

Plovilo po imenu "Bajezian" naišlo je na probleme oko 5 ujutru nakon što ga je pogodio tornado dok je plovilo blizu Portičela, ribarskog sela na Siciliji. Četvoro Britanaca, jedan Kanađanin i dva Amerikanca navodno su među nestalima. Telo jednog muškarca - za kojeg se veruje da je član kuhinjske posade - izvučeno je iz vode, prenose lokalni mediji.

Šest osoba i dalje se vodi kao nestalo.

Hitne službe spasile su 15 ljudi, uključujući jednogodišnju bebu i njenu majku, ali patrole obalske straže nastavljaju očajničku potragu za ostalima na brodu koji je upao u nevolju oko 5 ujutru.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN VEŠTINA MLADIH: Put ka boljoj budućnosti