KIPAR POSTAO KLJUČNA VEZA ZA IZRAEL: Obustave direktnih letova za Bliski istok i dalje na snazi, utočište na obližnjem ostrvu

A. V. V.

20. 08. 2024. u 07:00

ZBOG bezbednosnih pretnji, državne službe na Kipru su u stanju pripravnosti, pošto je ova zemlja pristala da deluje kao sigurno utočište za evakuaciju državljana iz ratnih zona na Bliskom istoku. Nemačka i Poljska već su najavile da, ako bude potrebno, svoje državljane iz Izraela, ili Libana, vrate kući preko Kipra. Kiparski ministar saobraćaja Alexis Vafeades je za lokalne medije izjavio da će vazdušne veze između Kipra i Izraela biti održane, te naglasio posvećenost obezbeđivanju stabilnih putnih veza s Izraelom uprkos napetostima u regionu.

КИПАР ПОСТАО КЉУЧНА ВЕЗА ЗА ИЗРАЕЛ: Обуставе директних летова за Блиски исток и даље на снази, уточиште на оближњем острву

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Kipar je postao i ključna usputna stanica za putnike koji, zbog obustave direktnih letova, ka zemljama Bliskog istoka usled pretnji od širenja rata nisu uspeli da stignu do odredišta. Tako su avioni umesto u Izraelu završavali putovanje na aerodromu "Larnaka" ove ostrvske države, odakle su ih preuzimale izraelske avio-kompanije i prevozile do Tel Aviva.

Juče je nemačka avio-kompanija "Lufthanza" produžila obustavu letova za Tel Aviv, Teheran, Bejrut, Aman i Erbil do 26. avgusta. Grupa, u koju spadaju i avio-prevoznici "Svis international Er lajns", "Ostrijan Erlajnes" i "Jurovings", takođe će izbegavati iranski i irački vazdušni prostor do tog datuma, zbog straha od eskalacije sukoba. Putnicima koji su ostali u inostranstvu trenutno se savetuje da putuju na Kipar ili Grčku.

Šef kiparske diplomatije Konstantinos Kombos potvrdio je još u maju da je vlada privela kraju planove za sprovođenje takozvanog ESTIA plana, ako to bude potrebno, kojim se utvrđuju procedure za prihvatanje, smeštaj i povratak državljana trećih zemalja koji napuštaju ratna područja.

Kipar, takođe, blisko koordinira s Kanadom i Nemačkom, budući da su mnogi građani iz tih zemalja u Libanu. U vazdušnoj luci Larnaka članovi kriznih timova kanadskog i nemačkog ministarstva spoljnih poslova spremni su za masovnu evakuaciju građana iz Libana u slučaju eskalacije krize na Bliskom istoku. Nemačke vazdušne snage su, takođe, najavile da će pružiti pomoć.

Hezbolah preti Larnaki

OTVARANjE kiparskih aerodroma i baza izraelskom neprijatelju za gađanje Libana značilo bi da je kiparska vlada postala strana u ratu i Hezbolah će se baviti time kao delom sukoba, izjavio je vođa te libanske militantne grupe Sajed Hasan Nasralah još sredinom juna. Predsednik Kipra Nikos Hristodulidis je tada naglasio da Kipar nije umešan u bilo kakve vojne sukobe i da se pozicionira kao deo rešenja, a ne kao problem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN ČISTOG VAZDUHA ZA PLAVO NEBO: Put ka održivoj budućnosti kroz obnovljive izvore energije