UZBUNA NA ZAPADU - KINA LANSIRA SAZVEŽĐE QIANFAN: Očekuje se da „kineski Starlink” bude duplo moćniji od američke mreže

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

19. 08. 2024. u 19:10

SVOJIM najnovijim dostignućima koje direktno ugrožavaju poziciju Sjedinjenih Država i Starlink (Starlink) mreže u svemiru kompanije SpaceX, Kina lansira konstelaciju satelita u niskoj orbiti koji mogu da pokriju bilo koju oblast Zemlje.

УЗБУНА НА ЗАПАДУ - КИНА ЛАНСИРА САЗВЕЖЂЕ QIANFAN: Очекује се да „кинески Старлинк” буде дупло моћнији од америчке мреже

Foto Shutterstock

Prema pisanju kineskih državnih medija, 6. avgusta prva grupa od 18 satelita u sazvežđu pod nazivom „Qianfan“ (Hiljade jedara) lansirala je u orbitu kineska državna kompanija za satelitsku tehnologiju Shanghai Yuhi.

Ceo projekat predviđa mrežu od oko 14.000 satelita – dvostruko više od broja koji trenutno poseduje Starlink u vlastištvu Ilona Maska – sa ciljem pružanja više usluga, uključujući toliko željeni D2D (direktno povezivanje sa uređajem).

Prva polovina ukupnog broja biće aktivirana do kraja sledeće godine, a druga polovina do kraja 2027. godine.

Od 2. avgusta 2024. godine, Starlink, u vlasništvu američke kompanije SpaceX, imao je oko 7.000 satelita u orbiti, što ga čini najvećim svetskim sazvežđem u niskoj orbiti.

Upotreba D2D tehnologije omogućila je Starlink-u da pruži internet i komunikacione usluge Ukrajini tokom rata sa Rusijom, potez za koji se smatra da im je prilično pomogao.

Kompanija SpaceX je za američko Ministarstvo odbrane još 2021. godine počela da stvara mrežu satelita poznatu kao Starshield koji će služiti američkim odbrambenim i obaveštajnim agencijama.

Komunistička partija Kine (KPK) je sve nabrojano odmah zapazila, i ubrzo su iz lista PLA Daily, zvaničnog lista Narodne oslobodilačke armije KPK, optužili Sjedinjene Države za „militarizaciju svemira“.

Kineski vojni istraživači analizirali su različite mogućnosti Starlinka 2022. godine. Napisali su da Starlink predstavlja „potencijalne opasnosti i izazove“. Kineski istraživači pozvali su vlasti da razviju nove protivmere koje bi uključivale sposobnosti „da se onesposobe neki Starlink sateliti i poremeti operativni sistem sazvežđa“.

Prošle godine, naučnici sa Univerziteta za vazduhoplovnu tehniku, kineskog vojnog istraživačkog univerziteta, predložili su metode za “subijanje” Starlink i Starshield komunikacija, uključujući elektromagnetne smetnje i upotrebu mikrotalasa ili lasera ​​velike snage za oštećenje ili uništenje određenih Starlink satelita.

Pored toga, kineske odbrambene publikacije raspravljale su o ukrajinskim operacijama i potencijalnoj upotrebi američkih tehnologija, uključujući Starlink, u budućem ratu protiv Tajvana, prema analizi Rojtersa iz 2023. godine.

Projekat Qianfan Constellation nije prvi koji dolazi iz Kine

General Stiven N. Vajting, šef američke svemirske komande, upozorio je u aprilu da je napredak Kine u svemiru “neverovatno brz”.

Lansiranje Starlink satelita 2019. označilo je uvođenje satelitskog internet sistema sa globalnom pokrivenošću, što je predstavljalo potencijalnu pretnju kineskom internet zaštitnom zidu.

Starlink može pružiti Kinezima usluge koje mogu zaobići trenutnu internet uslugu koju pružaju kineske vlasti. Ilon Mask je 2022. rekao da ga je kineski režim zamolio da ne prodaje Starlink Kini.

Sledeće godine, KPK je podnela Međunarodnoj uniji za telekomunikacije (ITU) plan internet konstelacije pod nazivom „GW“ (akronim za Guo Wang ili Nacionalnu mrežu), sa ciljem lansiranja približno 13.000 satelita u niskoj orbiti. Međutim, GW plan je bio spor i nije uspeo da postane prvi koji je lansirao satelite Kini.

Kroz trenutni projekat Qianfan Constellation, Kina u osnovi zauzima frekvencijske i nisko orbitne (LEO) resurse koje ih ITU trenutno dodeljuje po principu „ko prvi dođe, prvi je uslužen”.

Zbog svoje bliže udaljenosti od Zemlje, sateliti koji rade u LEO predstavljaju prednosti u smislu brzine protoka informacija, dakle rezoluciju slike, komunikaciju i generalno deljenje informacija u realnom vremenu na bojnom polju.

Očekivano, sve ovo je odmah probudilo gnev u Sjedinjenim državama pa preko proksija odmah stiže rafalna paljba po konkurenciji standardnom retorikom na koju smo navikli:

Si-Fu Ou, direktor Odeljenja za kinesku politiku, vojne i borbene koncepte u tajvanskom institutu za istraživanje odbrane i nacionalne bezbednosti, rekao je za Epoch Times da je razvoj kineske satelitske konstelacije u vojne svrhe.

Bio je uveren da su satelitske i anti-satelitske sposobnosti KPK sada realnost i da će nastaviti da napreduju. Međutim, s obzirom na trenutnu tehnološku i vojnu snagu Sjedinjenih Država, malo je verovatno da će nova kineska satelitska konstelacija u kratkom roku dostići američki nivo, izjavio je ovaj stanovnik Tajvana.

Tsungnan Lin, profesor elektrotehnike na Nacionalnom tajvanskom univerzitetu, rekao je za Epoch Times da kineska investicija Qianfan Constellation pokazuje ambicije režima da razvije „kineski Starlink“ uprkos trenutnoj ekonomskoj krizi u zemlji.

-Kineska ekonomija je pogođena pretnjama deflacije, smanjenog izvoza i prezaduženih tržišta nekretnina, a nastojanje je više da se pokaže da Kina ima sopstvenu satelitsku sposobnost i da se „sprema za potencijalne sukobe sa Sjedinjenim Državama“, rekao je Lin, profesor elektrotehnike.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DAN KADA SE SLAVI ŽIVOT: Dobrovoljno davanje krvi - nesebičan čin koji spasava ljude