HAMAS ODGOVORIO BAJDENU: Tvrdnje o našem povlačenju iz pregovora obmanjujuće

Novosti online

20. 08. 2024. u 14:38

HAMAS je saopštio danas da su tvrdnje predsednika SAD Džozefa Bajdena da se ta palestinska grupa povlači iz pregovora o primirju ''obmanjujuće'' i da ne odražavaju pravi položaj pokreta.

ХАМАС ОДГОВОРИО БАЈДЕНУ: Тврдње о нашем повлачењу из преговора обмањујуће

Foto: Profimedia


U izjavi, Hamas je nazvao Bajdenove primedbe ''američkim zelenim svetlom za cionističku ekstremističku vladu da počini još zločina nad bespomoćnim civilima", prenosi Tajms of Izrael.

Iz Hamasa su takođe istakli da je novi predlog o primirju, koji su na razgovorima u Dohi prošle nedelje izdale SAD, preokret od prethodnih govora i grupa je optužila SAD za njihovu ''potpunu pristrasnost'' i ''partnerstvo'' sa Izraelom.

Hamas je pozvao američku administraciju da preokrene svoju politiku prema Tel Avivu i da ''ozbiljno poradi" na zaustavljanju rata u Gazi.

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je da militantna grupa Hamas "odstupa" od sporazuma sa Izraelom o prekidu vatre u ratu u Gazi i razmeni talaca za zarobljenike.

"Još uvek je u igri, ali ne možete ništa da predvidite. Izrael kaže da mogu to da reše…Hamas se sada povlači", rekao je Bajden, dok se spremao da napusti Čikago nakon uvodnog obraćanja na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji.

Palestinski Hamas odbacio je najnoviji predlog o rešavanju pitanja talaca o kojem je razgovarano u Dohi tokom vikenda i okrivio izraelskog premijera Benjamina Netanjahua za postavljanje novih prepreka u pregovorima.

Palestinska militantna grupa u jučerašnjem saopštenju je navela da Netanjahu "postavlja nove uslove i zahteve" da bi osujetio pregovore i produžio rat u Gazi.

U saopštenju se navodi da je najnoviji predlog koji podržavaju SAD usklađen sa zahtevima Izraela i ukazuje na insistiranje da IDF ostane u Filadelfijskom koridoru, na prelazu Rafa između Pojasa Gaze i Egipta i koridoru Necarim.

Hamas, takođe, krivi Netanjahua za uvođenje novih uslova oko oslobađanja zatvorenika.

BONUS VIDEO: TERORISTIČKI NAPAD NA DžENIN: Najmanje osam ubijenih

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKADA NIJE SLAVIO ROĐENDAN: Život Dragana Nikolića je obeležila velika tragedija koja se desila na taj dan