USRED OBNOVLJENIH PREGOVORA O PRIMIRJU: Izrael preuzeo tela šest talaca iz Gaze

Jovana Švedić

20. 08. 2024. u 14:20

IZRAELSKE snage saopštile su u utorak da su uzele tela šest talaca iz Gaze tokom vojne operacije koja se odigrala tokom noći u južnom gradu Kan Junis, dok Izrael učestvuje u poslednjoj rundi pregovora o prekidu vatre ove nedelje.

УСРЕД ОБНОВЉЕНИХ ПРЕГОВОРА О ПРИМИРЈУ: Израел преузео тела шест талаца из Газе

Foto: profimedia

Pronađena tela identifikovana su kao Ioram Metzger, Aleksandar Dancig, Avraham Munder, Haim Peri, Nadav Poplevel i Jagev Buhštab, objavile su u zajedničkom saopštenju Izraelske odbrambene snage i Izraelska bezbednosna agencija.

Sve njih je Hamas kidnapovao 7. oktobra. Munder je bio jedini talac od šestorice za koje izraelska vojska nije ranije objavila da su mrtvi.

Hamas još uvek drži 109 talaca u Gazi, prema trenutnom broju. Veruje se da je 36 talaca mrtvo.

- Večeras su naše snage vratile tela šest naših talaca koje je držala ubilačka teroristička organizacija Hamas. Naša srca bole zbog strašnog gubitka - rekao je u utorak izraelski premijer Benjamin Netanjahu. 

Izraelski ministar odbrane Joav Galan rekao je da su tela izvučena iz "kompleksne operacije", u kojoj su IDf i ISA ušle u tunele Hamasa, i obećao da će povratiti preostale taoce i iskoreniti terorističku organizaciju.

- Nastavićemo da radimo na postizanju ciljeva ovog rata — vraćanju talaca u Izrael i razbijanju Hamasa - objavio je Galan na Iksu.

Vest stiže u trenutku kada Izrael nastavlja pregovore o prekidu vatre sa Hamasom.

Državni sekretar Entoni Blinken rekao je u ponedeljak da se Izrael složio sa "predlogom za premošćivanje" koji bi podržale SAD i kojim bi se prekinule borbe u Gazi i pozvao Hamas da prihvati dogovor.

- Sledeća važna izjava je da Hamas kaže da, a zatim, u narednim danima, da se okupe svi stručni pregovarači kako bi radili na jasnim sporazumima o primeni sporazuma - rekao je Blinken u Tel Avivu tokom svog devetog diplomatskog putovanja u Izrael.

BONUS VIDEO:

PRIČA IZ GAZE O ŽIVOTU I RADU SA DECOM: Psihoterapeut Snežana Anđelić | Nije samo naslov

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JANIK SINER DVAPUT PAO NA DOPING TESTU, A DOZVOLJENO MU DA IGRA! Skandal kakav tenis ne pamti! Ovo je nečuveno!