PREGOVORI O PREKIDU VATRE U GAZI: Blinken na sastanku sa Sisijem

Novosti online

20. 08. 2024. u 15:52

AMERIČKI državni sekretar Entoni Blinken sastao se danas u Kairu sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom El-Sisijem, sa kojim je razgovarao o pregovorima o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

ПРЕГОВОРИ О ПРЕКИДУ ВАТРЕ У ГАЗИ: Блинкен на састанку са Сисијем

Tanjug

Očekuje se da će se o ključnim neslaganjima između Hamasa i Izraela razgovarati na nastavku pregovora kasnije ove nedelje u Kairu, što je Blinken okarakterisao kao ''verovatno poslednju mogućnost'' da se sklopi sporazum.

Sisi je posle sastanka rekao da je vreme da se okonča rat i upozorio na širenje sukoba u regionu, prenosi Rojters.

- Prekid vatre u Gazi mora biti početak šireg međunarodnog priznanja palestinske države i implementacije rješenja o dvije države, jer je to osnovni garant stabilnosti u regionu - istakao je Sisi nakon sastanka sa Blinkenom.

Blinken se u ponedeljak u Izraelu sastao sa premijerom Benjaminom Netanijahuom, rekavši da je to bio konstruktivan razgovor, ali je napomenuo da je Hamas ''dužan'' da prihvati izmene u predlogu koje su sad predložile prošle nedelje u Dohi.

Zvaničnici iz SAD, Hamasa, Izraela, Egipta ili Katara nisu naveli šta je u predlogu niti po čemu se razlikuje od prethodnih verzija.

- Postoje pitanja implementacije i obezbeđivanja da se jasno razume šta će svaka strana učiniti da izvrši svoje obaveze - rekao je Blinken u ponedeljak.

Predsednik SAD Džozef Bajden danas je izjavio da Hamas odbacuje pregovore, što je ta palestinska grupa oštro odbacila, opisujući tvrdnje demokrate kao ''obmanjujuće''.

Iz Hamasa su naglasili da su posrednici Egipat i Katar upoznati sa pozitivnim pristupom pregovorima te grupe, ali da Netanijahu sprečava sklapanje sporazuma novim zahtevima.

Hamas je prethodno saopštio da će prihvatiti uslove koje je ugovorio sa posrednicima u julu, što je bazirano na Bajdenovom predlogu iz maja o prekidu vatre u fazama, što podrazumeva povlačenje izraelskih trupa iz Gaze i povratak palestinskih zatvorenika iz Izraela, u zamenu za posepeno oslobađanje izraelskih talaca. Višemesečni pregovori fokusirali su se na isto pitanje, pri čemu je Izrael saopštio da se rat može završiti samo uništenjem Hamasa kao vojne i političke snage, dok će Hamas prihvatiti samo trajni, a ne privremeni prekid vatre.

Kako navodi Rojters, postoje neslaganja oko kontinuiranog vojnog prisustva Izraela unutar Gaze, posebno duž granice sa Egiptom, slobodnog kretanja Palestinaca unutar teritorije i identiteta i broja zatvorenika koji će biti oslobođeni u razmeni.

Egipat je posebno fokusiran na bezbednosni mehanizam za Filadelfijski koridor, uski granični pojas između Egipta i Gaze koji su izraelske snage zauzele u maju, a iz kog Netanijahu odbija da povuče izraelske trupe uprkos insistiranju Hamasa i Kaira.

Egipatski bezbednosni izvori rekli su da su SAD predložile međunarodno prisustvo u toj oblasti, što je sugestija za koju su izvori rekli da bi mogla biti prihvatljiva za Kairo ako je ograničena na najviše šest meseci.

Poslednja runda pregovora završena je bez prisustva Hamasa u petak u Dohi, nakon čega su SAD i Izrael izrazili optimizam, dok je Hamas upozorio da nove izraelske uslove. Pregovori će se nastaviti krajem nedelje u Kairu.

BONUS VIDEO:

DRAMATIČAN SNIMAK IZ GAZE: Pogledajte upad izraelske policije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKADA NIJE SLAVIO ROĐENDAN: Život Dragana Nikolića je obeležila velika tragedija koja se desila na taj dan