BAJDEN U SUZAMA, KAMALA NASMEJANA: Na početku Demokratske nacionalne konvencije predsednik SAD se oprostio od kolega

A.Vojinović

21. 08. 2024. u 07:00

UZ ovacije su se demokrate, prvog dana Demokratske nacionalne konvencije u Čikagu, oprostile od svog lidera i aktuelnog šefa Bele kuće Džozefa Bajdena. Pre samo mesec dana, stranačke kolege su se utrkivale ko će više kritika na njegov račun da iznese, javno ili iza kulisa, zahtevajući da se povuče iz trke za reizbor, da bi arena "Junajted centra" sad vrvela od podrške demokrata odlazećem šefu Bele kuće, koji je baklju i zvanično predao svojoj zamenici i predsedničkoj kandidatkinji Kamali Haris.

БАЈДЕН У СУЗАМА, КАМАЛА НАСМЕЈАНА: На почетку Демократске националне конвенције председник САД се опростио од колега

Tanjug

Izlazak na binu američkog predsednika najavila je njegova ćerka Ešli Bajden, da bi on ubrzo, ponesen klicanjem iz arene, zaplakao brišući suze maramicom. Izrazio je, zatim, punu podršku Kamali Haris u trci za ključeve Bele kuće u novembru rame uz rame sa njenim kandidatom za potpredsednika Timom Volsom, senatorom iz Minesote.

- Odabir Kamale Haris za potpredsednicu SAD 2020. godine bila je najbolja odluka koju sam doneo u karijeri. Ona je jaka, iskusna i ima ogroman integritet. Bbiće predsednica na koju će se naša deca ugledati, koju će poštovati svetski lideri i na koju ćemo svi biti ponosni - rekao je Bajden.

Šef Bele kuće dodao je da je njegova zamenica najbolja osoba koja može da završi posao koji je on započeo, da pobedi republikanskog rivala Donalda Trampa i, kako je naglasio, zaštiti američku demokratiju od njega. Tokom emotivnog obraćanja, osvrnuo se i na dostignuća koja je postigao tokom prvog mandata, zajedno sa Harisovom, i kritikovao doskorašnjeg rivala Trampa, te se, nakratko, osvrnuo na nedavno povlačenje iz kampanje.

- Volim svoj posao, ali više volim svoju zemlju - istakao je on.

Džil: Sin Bo bio u pravu

PRVA dama SAD Džil Bajden govorila je kako je odlučio da odustane od kandidature.

- Gledala sam ga kako kopa duboko po duši i odlučuje da više ne traži reizbor i podržava Kamalu Haris. Naš sin Bo je prvi put radio sa Kamalom kada je bio državni tužilac Delavera. Rekao mi je za stolom jedne večeri. "Mama, ona je posebna. Neko na koga treba da obratiš pažnju". I bio je u pravu! - rekla je Džil Bajden.

Pošto je zaključio obraćanje, na binu se sa širokim osmehom, koji nije "skidala" do kraja večeri, popela Kamala Haris, poručivši:

- Džo, hvala ti na istorijskom vođstvu i doživotnom služenju našoj naciji i na svemu što nastavljaš da radiš. Zauvek smo ti zahvalni.

Priznanje Bajdenu je ranije odala i bivša državna sekretarka Hilari Klinton i prva žena kandidatkinja na izborima za predsednicu SAD 2016. godine, kada ju je porazio Tramp. Istakla je da je Harisova idealan kandidat, jer, "brine o deci i porodici i Americi, dok Tramp brine samo o sebi".

- Napravila sam mnogo pukotina u najvišoj, najtvrđoj staklenoj tavanici, a sada je Harisova tako blizu da se najzad probije. Kada barijera padne na jednog od nas, ona pada i otvara put svima nama. Želim da moji unuci i njihovi unuci znaju da sam bila ovde u ovom trenutku i da smo bili uz Kamalu Haris na svakom koraku. Ovo je naše vreme, Ameriko. Da ustanemo, da se probijamo. Budućnost je tu nadohvat ruke. Hajde da pobedimo - poručila je Klintonova.

Neće da glasaju zbog Gaze

ISPRED "Junajted arene" u Čikagu u toku su protesti na kojima dmeonstranti zahtevaju od Bajdena da prekine sukob Izraela i Hamasa, dok su kanidatkinji za predsednika Kamali Haris poručili da neće glasati za nju u novembru, ukoliko se rat ne okonča. A na konvenciji je Bajden tvrdio da danonoćno radi da se prekine patnja palestinskog naroda i postigne primirje. "Ti demonstranti na ulici, oni imaju pravo. Mnogo nevinih ljudi gine sa obe strane", rekao je Bajden.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JANIK SINER DVAPUT PAO NA DOPING TESTU, A DOZVOLJENO MU DA IGRA! Skandal kakav tenis ne pamti! Ovo je nečuveno!