NOVI POTEZ IRANA NAKON ZATVARANJA VERSKOG CENTRA U HAMBURGU: Izdat nalog za zatvaranje dve nemačke kancelarije u Teheranu

Jovana Švedić

20. 08. 2024. u 16:22

Iran je u utorak zatvorio dve kancelarije povezane sa nemačkom vladom, saopštilo je pravosuđe, skoro mesec dana nakon zatvaranja verskog centra u Nemačkoj zbog veza sa Islamskom republikom.

НОВИ ПОТЕЗ ИРАНА НАКОН ЗАТВАРАЊА ВЕРСКОГ ЦЕНТРА У ХАМБУРГУ: Издат налог за затварање две немачке канцеларије у Техерану

Foto Shutterstock

Iran je u utorak zatvorio dve kancelarije povezane sa nemačkom vladom, saopštilo je pravosuđe, skoro mesec dana nakon zatvaranja verskog centra u Nemačkoj zbog veza sa Islamskom republikom.

- Dve filijale ilegalnih centara povezanih sa nemačkom vladom, koji su prekršili iranske zakone, počinili brojne nezakonite radnje i obimne finansijske prekršaje, zatvorene su u utorak po nalogu pravosudnih organa - navodi se na sajtu pravosuđa Mizan onlajn.

Dodaje se da su primljeni "izveštaji o kršenju drugih nemačkih centara" u Iranu i da su istrage u toku.

Iranska novinska agencija Nour saopštila je da su dve zatvorene ustanove bile kancelarije Goethe-Instituta, nemačke organizacije za kulturnu pomoć koju finansira vlada.

Nemačka je 24. jula zabranila Islamski centar u Hamburgu zbog njegove navodne podrške libanskoj grupi Hezbolah koju podržava Iran, kao i zbog njenih odnosa sa Islamskom republikom.

Posle tog poteza, Iran je pozvao nemačkog ambasadora da osudi, kako je rekao, "neprijateljsku akciju" i označio je kao "jasni primer islamofobije".

Nemačko ministarstvo unutrašnjih poslova optužilo je centar da se predstavlja kao čisto verska organizacija bez političke agende, ali je reklo da je njena istraga pokazala da je tačno suprotno.

- Do danas je Ministarstvo zabranilo Islamski centar u Hamburgu i njegove pridružene organizacije širom Nemačke, jer je to ekstremistička organizacija koja teži protivustavnim ciljevima - navodi se u saopštenju nemačkog Ministarstva. 

BONUS VIDEO:

RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKADA NIJE SLAVIO ROĐENDAN: Život Dragana Nikolića je obeležila velika tragedija koja se desila na taj dan