"DOSTA SA BRIFINZIMA, DOSTA SA TVITOVIMA, DOSTA SA RIMAMA PRED KAMERAMA": Lapid poziva na hitno postizanje sporazuma

Novosti online

20. 08. 2024. u 17:37

IZRAELSKI opozicioni lider Jair Lapid ponovo je danas uputio poziv da se postigne sporazum o primirju u Gazi i oslobađanju zarobljenika iz enklave.

ДОСТА СА БРИФИНЗИМА, ДОСТА СА ТВИТОВИМА, ДОСТА СА РИМАМА ПРЕД КАМЕРАМА: Лапид позива на хитно постизање споразума

Foto: Tanjug/Gil Cohen-Magen/Pool Photo via AP, File

- Dosta sa brifinzima, dosta sa tvitovima, dosta sa rimama pred kamerama - napisao je on na platformi Iks.

Prema njegovim rečima, svi pokušaji izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da sabotira pregovore treba da prestanu.

- Dogovorite se sada, pre nego što svi umru - naglasio je Lapid.

Palestinski Hamas saopštio je ranije danas da su tvrdnje predsednika SAD Džozefa Bajdena da se ta grupa povlači iz pregovora o primirju ''obmanjujuće'' i da ne odražavaju pravi položaj pokreta.

Iz Hamasa su takođe istakli da je novi predlog o primirju, koji su na razgovorima u Dohi prošle nedelje izdale SAD, preokret od prethodnih govora i grupa je optužila SAD za njihovu ''potpunu pristrasnost'' i ''partnerstvo'' sa Izraelom.

Hamas je pozvao američku administraciju da preokrene svoju politiku prema Tel Aviva i da ''ozbiljno poradi" na zaustavljanju rata u Gazi.

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je da militantna grupa Hamas "odstupa" od sporazuma sa Izraelom o prekidu vatre u ratu u Gazi i razmeni talaca za zarobljenike.

- Još uvek je u igri, ali ne možete ništa da predvidite. Izrael kaže da mogu to da reše… Hamas se sada povlači - rekao je Bajden, dok se spremao da napusti Čikago nakon uvodnog obraćanja na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji.

Palestinski Hamas odbacio je najnoviji predlog o rešavanju pitanja talaca o kojem je razgovarano u Dohi tokom vikenda i okrivio izraelskog premijera Benjamina Netanijahua za postavljanje novih prepreka u pregovorima.

Palestinska militantna grupa u jučerašnjem saopštenju je navela da Netanijahu "postavlja nove uslove i zahteve" da bi osujetio pregovore i produžio rat u Gazi.

U saopštenju se navodi da je najnoviji predlog koji podržavaju SAD usklađen sa zahtevima Izraela i ukazuje na insistiranje da IDF ostane u Filadelfijskom koridoru, na prelazu Rafa između Pojasa Gaze i Egipta i koridoru Necarim.

BONUS VIDEO:

KURSKA KLANICA: Ukrajinci se sakrili u kuću, a onda su Rusi udarili svom snagom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKADA NIJE SLAVIO ROĐENDAN: Život Dragana Nikolića je obeležila velika tragedija koja se desila na taj dan