NOVI RAKETNI BROD ZA BORBU PROTIV AMERIČKIH PODMORNICA: Rusi najavljuju Karakut-E, biće naoružan sa cirkon projektilima (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

20. 08. 2024. u 18:00

SPECIJALNA operacija u Ukrajini, koja je prerasla u posrednički rat velikih razmera između Rusije i NATO bloka, naterala je Ruse da preispitaju mnoge dosadašnje pristupe tome koje vrste naoružanja su zaista potrebne i koja mesta imaju samo mesto u vidu makete pa je na forumu Armija-2024 predstavljen je projekat perspektivnog broda.

НОВИ РАКЕТНИ БРОД ЗА БОРБУ ПРОТИВ АМЕРИЧКИХ ПОДМОРНИЦА: Руси најављују Каракут-Е, биће наоружан са циркон пројектилима (ВИДЕО)

Foto MoD Rusije

Ruska industrija je na vojnoj izložbi Armija-2024 predstavila konceptni brod, tačnije mali raketni brod, specijalno konfigurisan da identifikuje i otera neprijateljske podmornice oko ruskih pomorskih baza.

Projekat je zapravo nadogradnja nosača raketa Karakurt i ima za cilj da zameni stari Albatros.

KOJA JE SVRHA OVIH NOVIH BRODOVA?

Brodovi ove klase treba da imaju za cilj da identifikuju i oteraju sve neprijateljske podmornice oko pomorskih baza Ruske Federacije u slučaju sukoba. Publikacija Vzglad posvećuje materijal ovom novom konceptu, predstavljenom u fazi makete na izložbi Armija-2024.

Reč je o brodu koji će imati glavnu misiju da identifikuje neprijateljske podmornice. Rusi ne beže da govore i o američkim podmornicama klase Virdžinija.

Navedeni izvor podseća da u okviru ruske mornarice postoji grupa za zaštitu pomorskog okruga na vodi čiji je cilj da obezbedi bezbednost ruske flote.

Foto printskrin Jutjub/ WIKI

Ideja nije da se zaštite pomorske baze već pomorsko područje, odnosno mesto izlaska iz baza. Drugim rečima, lov na svaku neprijateljsku podmornicu koja bi mogla da vreba u blizini ruskih baza da uništi brodove nakon što napuste luku.

Misije ruskih nuklearnih krstarica ne mogu biti uspešne bez komponente podrške protiv podmornica, zaključuje se.

Činjenica je da su tokom Hladnog rata američke podmornice pokušavale da prate sovjetske krstarice, u misijama koje su podrazumevale približavanje ruskim pomorskim bazama.

Međutim u slučaju sukoba, „NATO podmornice bi mogle da postave mine na pomorskim rutama ruskih podmornica ili da neotkrivene uđu u domet svojih torpeda“, podseća citirani izvor.

Za novi brod se kaže da će američke nuklearne podmornice klase Virdžinija učiniti „muvom na staklu“ za Ruse u hipotetičkom sukobu.

KARAKUT-E PROTIV NUKLARNIH PODMORNICA

Tako su Rusi, na osnovu iskustva Hladnog rata, kada su jedan ili dva mala raketna broda uvek bili spremni da odmah krenu na more u potrazi za neprijateljskom podmornicom, razvili novi koncept broda koji će zauzeti mesto malog protivpodmorničkog broda.

Mali protivpodmornički brodovi su zapravo brodovi projekta 1124 klase Griša poznati tokom Hladnog rata kao Albatros. Prvi takvi brodovi ušli su u opremu sovjetske mornarice 70-ih godina prošlog veka.

Uspeh brodova predstavljale su njihove mala dimenzije i dobra sposobnost za plovidbu, velika brzina i naoružanje na nivou fregata, mogućnost otkrivanja podmornica na udaljenosti do 40 kilometara.

Novi brodovi koji će zauzeti njihovo mesto su zapravo razvoj karakurtskih brodova. Verzija razvijena specijalno za zamenu brodova Albatros nedavno je predstavljena na izložbi Ruska armija-2024.

Brod izgleda kao ostali u svojoj klasi, u NATO nomenklaturi to je mala korveta, ali Karakurt-E ima neke velike razlike, tvrdi citirani izvor.

Ispod ćelije koncepta može se videti trup hidroakustične antene, a brod je integrisao kompleks lansera Paket-NK. Ovo pokazuje da će brod moći da odbije napade podmorničkih torpeda.

Foto printskrin Jutjub/ WIKI

Novi brodovi će moći da otkrivaju podmornice sa veoma velike udaljenosti. Navedeni izvor kaže da je “nemoguće” da bilo koja podmornica ostane neotkrivena. Sa najavama se ide i dotle da se tvrdi kako će američke nuklearne podmornice visoke performanse klase Virdžinija biti „muva na staklu“ za nove brodove Karakurt-E.

Ako budući brod otkrije podmornicu čak i desetinama kilometara dalje, moći će da je pogodi projektilom iz lansera koje takođe koristi projektile Kalibar, ili jednostavno da pozove protivpodmorničku vazdušnu podršku sa obale.

U pitanju je radikalna razlika u odnosu na stare brodove Albatros, koji su prethodno morali da priđu podmornicama i budu u dometu torpeda.

Kao i mnogi novi brodovi u ruskoj floti, Karakut-E koji je trenutno u fazi probnog projekta, takođe će integrisati jedne od najopasnijih u ruskom arsenalu, hipersonične rakete Cirkon.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JANIK SINER DVAPUT PAO NA DOPING TESTU, A DOZVOLJENO MU DA IGRA! Skandal kakav tenis ne pamti! Ovo je nečuveno!