TRAGEDIJA POTONULOG LUKSUZNOG JEDRENJAKA KOD PALERMA: I dalje se ne zna sudbina 6 osoba koje se vode kao nestale u brodolomu

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

20. 08. 2024. u 17:48

POTONUO je u moru kod Portićela u blizini Palerma na Siciliji na pola milje od obale ogromni luksuzni jedrenjak „Bajezien“ sa engleskom zastavom, oko pet sati u ponedeljak ujutru, usled nenadanog ogromnog udara vetra, pravog tornada. Na njemu se nalazilo 12 gostiju i 10 članova posade uglavnom iz Ši Lanke. Spašeno je 15 osoba zahvaljući brzoj reakciji obalske straže i vatrogasaca, jedna je isplivala mrtva, a šest se vode i dalje kao nestali.

ТРАГЕДИЈА ПОТОНУЛОГ ЛУКСУЗНОГ ЈЕДРЕЊАКА КОД ПАЛЕРМА: И даље се не зна судбина 6 особа које се воде као нестале у бродолому

Foto: Printskrin/jutjub/ Adnkronos

Trebalo je da bude odmor iz snova ali se pretvorio u tragediju. Jahta je dužine 56 metara, široka 10, sa najmodernijom tehnologijom sada se nalazi na dubini od 49 metara, imala je najviši aluminijumski jarbol na svetu, 76 metara. Među nestalima je engleski milijarder, a gosti na jedrenjaku su najvećim delom bili Englezi ali i osobe sa Novog Zelanda, jedna iz Šri Lanke, dva Francuza i jedan Irac. Ekipe ronilaca pristiglih iz Rima, Sasarija i Kaljarija rade na tome da shvate da li su nestalih šest u trupu jedrenjaka. Iz izvora, koji sa oprezom daju nove vesti, se saznaje da su kroz prozorčiće kabina videli leševe.

Među onima koji se vode i dalje kao nestali su 4 britanska državljanina, jedan Kanađanin i jedan Amerikanac. Među nestalima je i britanski milijarder Majk Linč, koji je organizovao putovanje, njegova 18. godišnja ćerka Hana, preživela je njegova supruga, potom predsednik bankarske kompanije „Morgan Stenli“  Džonatan Blumer sa suprugom i Linčov advokat Kris Morvilo sa suprugom Nadom.

Ronioci su izneli fotografije na obalu i vidi se da je trup jedranjaka čitav, takođe nije se slomilo jedro, ušli su u trup ali ne i kabine, spremaju se da uđu unutra sa svim neophodnim merama sigurnosti, a London je poslao inspektore, stručnjake za ovakve nesreće kako bi se razjasnilo šta se i kako desilo sa tako velikim jedrenjakom.

Jedrenjak je bio registrovan na ime kompanije Revton čiji je direktor Linčova supruga Anđela Bakares koja je spašena, a preživeli član posade broda, Rikardo Tomas, u šokantnoj ispovesti ispričao je kakvom su brzinom stigli udari vetra, kada se smirilo nevreme jahte više nije bilo, odneo ju je nenadani tornado kakav uopšte nije do sada zabeležen u vodama italijanskih mora, opisao je dramatične scene i kako je vetar kosio sve pred sobom, udari u jedrenjak koji se preokrenuo, scene kakve se vide samo na filmu. A čovek iz vile na oko dvesto metara udaljenosti priča kako je gledao kroz prozor nestanak jahte u roku od šezdeset sekundi.  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JANIK SINER DVAPUT PAO NA DOPING TESTU, A DOZVOLJENO MU DA IGRA! Skandal kakav tenis ne pamti! Ovo je nečuveno!