"TO JE VRLO OPASNA OPERACIJA... IMAJU MALO VREMENA": Stručnjak o potonuću luksuzne jedrilice, otrkio postoji li šansa da ima preživelih

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

20. 08. 2024. u 18:51

NASTAVLjA se potraga za šest osoba koje su nestale nakon potonuća luksuzne jedrilice uz obalu Sicilije.

ТО ЈЕ ВРЛО ОПАСНА ОПЕРАЦИЈА... ИМАЈУ МАЛО ВРЕМЕНА: Стручњак о потонућу луксузне једрилице, отркио постоји ли шанса да има преживелих

Foto: Tanjug/AP

Na 56-metarskoj luksuznoj jedrilici "Bajezijan" nalazilo se 12 putnika i 10 članova posade kada ju je u ranim satima u ponedeljak pogodila snažna oluja.

15 osoba je spaseno, dok je za sad pronađeno jedno telo.

Inženjer koji je vodio operaciju spašavanja kruzera Kosta Konkordia kaže da su spasioci ušli u "kritična" 24 sata. Nik Sloejn rekao je za Skaj Njuz da bi preživeli mogli biti u "džepovima zraka" unutar jedrilice, ali da im u tom slučaju vreme polagano curi. 

- Imaju vrlo malo vremena da pokušaju pronaći ljude za koje se nadamo da su zaglavili u džepovima zraka. Imate najviše dva do tri dana da pokušate nekoga izvući, tako da su sledeća 24 sata kritična. Ako je jedrilica na boku, mogla bi imati više džepova zraka nego ako je uspravna. Ima prilično veliku kobilicu, a to ju je bacilo na bok, uveren sam - rekao je. 

Foto: Tanjug/AP

"Radi se o vrlo opasnoj operaciji"

Ronioci su se susreli s izazovima u svojoj operaciji spasavanja, uključujući dolazak do potonule jedrilice i povratak na površinu na vreme. Takođe im je potreban čist put do plovila, bez pretnje da će im krhotine blokirati izlaz.

- To je vrlo opasna operacija jer unutra lebdi toliko materijala koji vas mogu zablokirati. Morate se pobrinuti da imate odgovarajuću procenu rizika i iskusne ronioce koji rade prodor. Trenutno se predviđa i oluja, tako da će vreme takođe igrati ulogu - naglasio je Sloejn. 

Kosta Konkordia je italijanski kruzer koji je potonuo 2012. nakon što je udario u stene kod ostrva Giljio u Tirenskom moru. Više od 4200 ljudi je spašeno, iako su 32 osobe poginule u katastrofi. Nekoliko članova posade optuženo je zbog incidenta. Kapetan Frančesko Šetino je 2015. osuđen na 16 godina zatvora.

(Indeks)

BONUS VIDEO: LABUDOVO JEZERO NA LEDU: Pogledajte zapanjujući snimak balerine na severnom polu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKADA NIJE SLAVIO ROĐENDAN: Život Dragana Nikolića je obeležila velika tragedija koja se desila na taj dan